На мястото, където някога се е намирала работилницата на големия майстор-златар Вангел Деребан, на чаршията в Охрид, ще отвори врати музей на филиграна с експозиция на филигранни инструменти и цялото културно богатство, запазено от семейство Деребан.

Новият музей ще бъде с три помещения, от които едното ще бъде запазено за колекцията от накити и предмети, изработени от майстори на филиграна, след това ще се направи исторически преглед на филигранния занаят през времето, както и работилница за изучаване и представяне на тънкостите на филигранния занаят.

Никола Деребанов, внукът на майстор Вангел Деребан, който иначе е директор в известна винарска изба, казва, че и той, както и баща му са майстори, познаващи филигранния занаят.

"Имаме една заръка от дядо ми - независимо каква е нашата професия, винаги да пазим онова, което знаем за занаята. И аз, и баща ми познаваме филиграна. И моят прадядо, който бил учител, можел да изработва филигран и с това се занимавал в по-напредналата си възраст", казва Никола Деребанов пред БТА.

В изложбените помещения са представени накити на по няколко века, събирани от неговия дядо, но и творби, изработени от самия Вангел Деребан.

"Експонатите, изложени в музея, са семеен накит, творби, които дядо ми и неговият баща са събирали, които всички са от 18-и и 19-и век, изработени от македонски куюмджии. Има цялостни накити - и женски, и мъжки, от украси за глава, украшения за дрехи, религиозни и църковни предмети, та до мъжки предмети от филигран като кюстеци, чибуци и подобни", каза той.

Част от обекта е предназначен за работилница, където трима майстори от Охрид ще бъдат ангажирани да изработват филиграни, да учат заинтересовани младежи на занаята, но и да показват на заинтересованите и туристите как се изработват филигранни предмети.