Ченгене скеле е място, традиционно свързано с риболова край Бургас, което от това лято посреща туристи с нова туристическа зона.

Комплексът е разположен само на 15 км южно от града, в красива местност, непосредствено до Рибарското селище. В него е запазен битът на местните рибари, а целта е да се популяризира рибарският занаят от миналото и настоящето.

Какво ще видите в Ченгене скеле

Комплексът включва три музейни къщички, кафе-клуб на моряка, ресторант, многофункционална зала за изложби и събития, парково пространство и детска площадка.

Първата къщичката е наречена "Pontus Euxinus" (древното наименование на Черно море) и разказва за местоположението, историята и археологията на черноморския басейн, история на възникване и развитие на рибарското селище, флора, фауна и актуални проблеми, свързани с екологията.

Втората - "Занаяти" - показва защо рибарството е сбор от множество практични умения: лодкарство, мрежарство, ветроходство, навигация, гмуркане, кулинария.

Третата носи името "Свят от предмети", тъй като една от характерните особености на рибарското селище, която впечатлява посетителите и оставя траен визуален спомен у тях, е разнородният предметен свят. Колекцията от материали, обекти, вещи с всевъзможен произход и предназначение подчертават чудатия характер на сливане между представата за съкровища и вехтории. Тя представя обитателите като пъстър сбор от индивидуалности, шарен портрет на хора с неповторим стил на живот.

Посетителите ще научат още за различните начини за риболов и как се разпознават черноморските риби. Могат да се научат да плетат мрежи, а чрез разказите на морските аниматори на комплекса легендите за ветрове, приказни герои и историите за пирати оживяват!

Катамаранът Анастасия ще пътува до Ченгене скеле

Снимка: Община Бургас

Как да стигнете до Ченгене скеле

От края на септември до Ченгене скеле има постоянна морска линия. По нея се движи общинският катамаран "Анастасия".

Отплаванията до комплекса се извършват от "Магазия 1" в Бургас, като е необходима предварителна резервация за пътуване.

Графикът за пътуване с кораб до Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле", от сряда до неделя (престой 2 часа и 30 минути):

Тръгване от "Магазия 1" - 11.00 часа - Пристигане на Ченгене скеле - 11.30 часа - Тръгване от Ченгене скеле - 14.00 часа - Пристигане на "Магазия 1" - 14.30 часа

Тръгване от "Магазия 1" - 15.00 часа - Пристигане на Ченгене скеле - 15.30 часа - Тръгване от Ченгене скеле - 18.00 часа - Пристигане "Магазия 1" - 18.30 часа

За повече информация и резервации, всеки ден от 9:00 до 17:00 часа, телефон: 0882 004 124. За събития и актуална информация следете фейсбук страницата на атракцията тук.

До Ченгене скеле има и велоалея покрай квартал Крайморие.