Жителите на турския тракийски окръг Къркларели (Лозенград) отпразнуваха "Коледа" - ритуал, който няма нищо общо с едноименния християнски празник, а прилича на хорър фестивал за Хелоуин.

"Хюриет дейли нюз" разказва за традицията, която има за цел да прогони злите духове и според изданието има хилядолетна история.

По този повод много хора се събраха в градчето Бююкмандъра, където традицията се възражда през последните шест години. Тя повелява хората да боядисват лицата си и да носят бели чаршафи, за да плашат местните, като обикалят квартала и чукат по прозорците с факли в ръце.

Празненствата тази година не отстъпваха по колорита си на тези в предишните години, отбелязва сайтът.

Според обичая преди същинските тържества хората се събират по къщите и си разказват ужасяващи истории. Приготвят се ястия от тиква и тиквени десерти, защото се вярва, че онези, които готвят и ядат такива ястия, не се страхуват от зли духове. След това започва обиколката по улиците на града на участниците в маскарада.

"В тази нощ в най-мразовитото време на зимата завързваме ножиците си с въже и ги слагаме под килима, за да предпазим животните си от хищници. Поставяме чиниите си в печките и фурните и вярваме, че ароматът им ще предотврати лошите и песимистични събития през годината", разказа кметът Ерсан Чолгечен, според когото жителите на града се забавляват и вярват, че по този начин ще бъдат пречистени.