Първото, което виждат посетителите на иначе живописния град Вишеград в източната част на Босна и Херцеговина, е огромно плаващо сметище в дълбоките тюркоазени води на река Дрина, съобщава в свой репортаж агенция Ройтерс. Тоновете плаващ боклук, предимно пластмасови бутилки, са заплаха за местната икономика, основана на туризма, а също така има опасения за въздействието върху здравето на хората, когато боклуците бъдат изгорени.

Дрина преминава през Черна гора, Сърбия и Босна, където водноелектрическа централа Вишеград построи импровизирана бариера от стари петролни варели в дълбините на каньона преди около 20 години, защитавайки язовира си от боклуците, носени от реката.

Снимка: iStock by Getty Images

"Има около 5000 кубически метра различни видове отпадъци", заяви Деян Фуртула от "Еко център Вишеград", посочвайки бариерата от боклук. "Боклукът идва от всички страни и тази сцена за съжаление се повтаря всяка година", казва екоактивистът. Фуртула казва, че боклуците, които включват и домакински уреди, идват от горните притоци на Дрина, където покачващите се водни нива след проливни дъждове или сняг помитат боклука от близките сметища и го носят в реката.

"Можете да намерите буквално всичко, за което се сетите в река Дрина - мъртви животни, медицински отпадъци, авточасти", заяви Фуртула.

"Ние сме нещо като регионално депо за отпадъци, защото този боклук не е произведен от гражданите на Вишеград, а от живеещите в градове нагоре по течението", заяви Фуртула. Той каза, че токсичните отпадъци застрашават деликатната речна екологична система, а когато боклуците се изгорят, гражданите ще трябва да дишат този въздух.

"Това е голямо бедствие и срам за всички нас, ние показваме на света лоша картина", каза Фуртула, добавяйки, че еколозите подозират, че реката също е замърсена от тежки метали, като тази година ще бъде извършен обстоен анализ на водата.

Собственици и служители на хотели и ресторанти във Вишеград, известен със своя мост от османската епоха, който бе направен известен от югославския носител на Нобелова награда за литература Иво Андрич, също се оплакват, че отпадъците от сметището вредят на туризма.

"Туристите първо забелязват сметището в Дрина и правят негативни коментари, това се отразява както на туризма, така и на хората, които живеят тук", посочва Даяна Райич, главен рецепционист в хотел "Андричев конак". Вишеградската водноелектрическа централа не бе достъпна за коментар заради празниците, отбелязва Ройтерс.