След като на много места кукерските празници тази година бяха отменени заради мерките за Covid-19, в Ямбол и околните села кукери ще има през втория уикенд на март.

От 12 до 14 март (от петък до неделя) в Ямбол и в няколко села на община Тунджа ще се състои 22-рият международен маскараден фестивал "Кукерландия" и Националният кукерски празник "Кукериада - Тунджа, долината на кукерите".

В програмата са включени още детски кукерски празници в населените места на община Тунджа; изложба на кукерски маски и на детски рисунки от конкурса "Моята Кукерландия".

Събитието ще се състои при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки - без гостуващи кукерски групи в други населени места и струпване на много хора на едно място.

Това е единственият маскараден фестивал, който се провежда от 2000 г. без прекъсване, уточняват от община Ямбол. 

Ето я и програмата на кукерския фестивал по дни:

Петък, 12 март

15:00 часа в зала на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол. Работна среща на тема "Кукерски игри - традиции и иновации" с участието на акад. Крум Георгиев, проф. Георг Краев, проф. Николай Ников, доц. Иглика Мишкова, представители на Министерство на културата, на регионалните исторически музеи от Ямбол, Сливен, Стара Загора и Бургас, Етнографско-археологически музей - Елхово и ръководителите на кукерските групи от област Ямбол.

От 10:00 часа до 16:00 часа ще се проведат детските кукерски празници в населените места на община "Тунджа".

Преди откриването ще се състоят две традиционни събития: изложба на кукерски маски на ОДК-Ямбол и на рисунки в конкурса "Моята Кукерландия" на Народно читалище "Съгласие - 1862" - Ямбол.

Експозицията на кукерски маски, изработени в Националния конкурс-изложба по приложно изкуство "Кукерландия", организиран от Общински детски комплекс - Ямбол, ще бъде представена онлайн на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук. Част от маските ще бъдат предоставени на благотворителен търг, организиран от Община Ямбол, ОДК и Превантивно-информационен център - Ямбол.

Изложбата на детски рисунки "Моята Кукерландия" на Народно читалище "Съгласие - 1862" ще бъде без официално откриване и ще присъстват само отличените от журито деца.

17:30 часа, на площадното пространство пред сградата на Община Ямбол зрителите ще видят официалното откриване на "Кукерландия" с концерта "Засвирила ми е гайда в Ямбола града" на гайдарски състав "Диньо Маринов" и на "Феерия от светлина и звук" - шествие на ямболската кукерска група с факли и празнична заря.

19:00 часа в зрителната зала на Културно-информационен център "Безистен" - Ямбол е фотографската изложба-концерт на майстора на кавала и фотоапарата Теодосий Спасов. Концертът е благотворителен, входът е с билети. Поради мерките ще бъдат допуснати за присъствие не повече от 70 души.

Гражданите на Ямбол и гостите на града ще имат месец на разположение след "Кукерландия", за да разгледат фотографиите на Теодосий Спасов.

Събота, 13 март

10:30 часа - започва традиционният детски фолклорен празник "Аз съм кукерче" в зрителната зала на Община Ямбол.

11:00 часа в залата на Художествена галерия "Жорж Папазов" ще се проведе среща "Кукер джаз или когато Ямбол беше столица на джаза в България" с журналиста Владимир Гаджев и писателя Христо Карастоянов. Двамата познавачи на джаза ще припомнят каква е връзката на "Кукерландия" с джаза и ще разкажат за първата международна джазова среща в България, провела се в Ямбол през 1974 година,

12:30 часа на площадното пространство пред Община Ямбол ще бъде изречена "Кукерска благословия за здраве и плодородие" и кукерският обичай ще бъде представен от ямболската кукерска група с ръководител Елиян Кисьов.

14:00 в зала на Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол - откриването на Фотоизложбата-конкурс "Кукерландия" и връчване на наградите на отличените фотографи в 17-то издание на конкурса.

18:00 часа в Етнографската къща в квартал "Каргон" е "Да простим, за да бъдем здрави!" - възпроизвеждане на обичая за искане прошка на Сирни Заговезни, организиран от Регионален исторически музей - Ямбол и Народно читалище "Пробуда - 1909". Събитието ще се излъчва пряко на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук.

18:00 часа на тревни площи до Етнографска къща в квартал "Каргон" е обичаят за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве "Пречистени от огъня".

Кукерски шествия и фотопленер в населените места на община "Тунджа" в събота:

В 10:00 ч. в с. Чарган, от 11:00 ч. с. Могила, в 12:00 ч. в с. Веселиново, от 13:00 ч. в с. Завой, в 14:00 ч. в с. Кабиле, от 15:00 ч. в с. Дражево, в 16:00 ч. в с. Хаджидимитрово. Празничите събития ще се проведат в центъра на всяко едно от селата.

14 март, неделя

10:00 часа ямболската кукерска група ще обикаля из кварталите на града, за да представи обичая. Събитието е наречено "Маскирани вестители на Доброто".

Кукерски шествия и фотопленер в населените места на община "Тунджа" в неделя:

В 10:00 ч. в с. Стара река, от 11:00 ч. в с. Козарево, в 12:00 ч. в с. Калчево, от 13:00 ч. в с. Победа, в 14:00 ч. в с. Челник, от 15:00 ч. в с. Маломир. Празникът ще се състои в центъра на всяко село.

16:30 часа - закриване на маскарадния фестивал "Довиждане, "Кукерландия"!" ще бъде осъществено с шествие на кукери и големи маски от общините Ямбол и "Тунджа", което ще премине по централната улица "Г.С. Раковски" в Ямбол.