Един век след откриването на гробницата на Тутанкамон от британеца Хауърд Картър Египет се опитва да излезе от сянката на колониализма, съобщава АФП.

Египтологията е родена в колониалната епоха и участва в структурното неравенство между обществата, казва британският египтолог Кристина Ригс от Университета в Дърам.

Днес Египет се опитва да се наложи в историческата наука. По същия начин част от откраднатите местни съкровища, излагани в западни музеи, се връщат в страната.

"Египтяните, участвали в разкопките, са свършили цялата работа, но са забравени", казва Абдел Хамид Дарамали. Той ръководи разкопките в Курна в южната част на страната.

Археоложката Хеба Абдел Гавад, специалист по египетско наследство, казва: "Като че ли никой не се е опитвал да разбере египетската Античност преди Шамполион и дешифрирането на Розетския камък на 27 септември 1822 г."

Прочутата гробница на Тутанкамон е открита на 4 ноември 1922 г. на Западния бряг на река Нил в некропола на Тива (днес Луксор). Египтяните остават в сянка, анонимни, неприсъстващи в разказа за собствената си история, казват египетските археолози. Според Кристина Ригс редките случаи, в които откритията на египтяните се признават, става дума за "детски" истории или кражби.

"Трябва да имаме предвид историческия и социалния контекст. Египет е британска колония", казва Фатма Кешк от Института за източна археология в Кайро. Тутанкамон остава в Египет, но страната губи архивите от разкопките, които са задължителни за всяка университетска публикация. На практика предметите са в страната, но липсва капацитетът да се развива наука, предава БТА.

Наскоро Оксфорд откри изложбата "Тутанкамон: разкопките в архиви", за да хвърли светлина върху египтяните, които често са забравяни като част от археологическите екипи.