Резервирането на всякакъв тип летни почивки стана още по-далечно за милиони британци, след като правителството обяви, че дори ваканциите на родна земя са застрашени, докато не приключи ваксинирането, съобщава Си Ен Ен Травъл.

След като по-рано властите обявиха, че пътуването в чужбина може да не е възможно до края на 2021 г., британският министър на транспорта Грант Шапс заяви, че дори пътуванията в собствената страна може да бъдат забранени.

Новината идва, след като британският министър на здравеопазването Мат Ханкок обяви, че пристигащите в Обединеното кралство, които излъжат, че не са били в страна от "червения списък" на страната, са заплашени от до 10 години затвор или глоба от 10 000 паунда.

"Докато не знаем какъв е пътят за излизане от локдауна, който не можем да знаем, докато нямаме повече информация за ваксините, моля ви не резервирайте почивки," призова Шапс в интервю пред Би Би Си.

Според Шапс не може отсега да се каже какви ще са мерките през лятото, затова прикани хората да "не правят нищо", докато няма яснота.

Новината е разочароваща за много британци, които се надяваха, че бързото ваксиниране в страната ще доведе до възможност за ваканции по-късно през годината.

Великобритания затяга и мерките по границите си заради новите варианти на коронавируса, известни като британския и бразилския щам. От 15 февруари британците и ирландците, които влизат в държавата от страни от "червения списък", ще трябва да се изолират в задължителна 10-дневна карантина в одобрен от правителството хотел, като няма да има възможност да си направят PCR тест, за да докажат, че не са болни.

В "червения списък" влизат много африкански и южноамерикански държави, Португалия, ОАЕ и Сейшелите (България не присъства в този списък). Идващите или преминалите през тези страни през последните 10 дни ще трябва да закупят "карантинен пакет" на стойност 1750 паунда, който включва изолиране в специален хотел, транспорт до там и тестове.

Ако човек, който не е жител на Великобритания, е бил в тези страни през последните 10 дни и иска да влезе на територията на страната, ще му бъде отказан достъп.

Идващите от държави извън "червения списък" трябва да предоставят отрицателен PCR тест, да се изолират за 10 дни и да се тестват отново на втория и осмия ден. За тестовете след пристигане е задължително посетителите да са си запазили час през онлайн платформа преди пристигането на острова.