Във Витоша е направена маркировка на 71,2 км пешеходни маршрути и 100 км велотрасета като част от инициативата за възстановяване на туристическата инфраструктура на планината Витоша.

Практическата работа по обновяване и поставяне на нови табелки и знаци е направена под ръководството на изтъкнатия алпинист и преподавател в Националната спортна академия - Дойчин Боянов.

Направена е и карта на велосипедните трасета с подновена или нова маркировка.

Поставените табелки и знаци помагат за по-лесното ориентиране на туристите в планината.

Мостче по Пътеката на здравето във Витоша

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По този начин е поставено началото на поетапното маркиране на Нископланинската обиколна пътека, която обикаля планината по хоризонтал с приблизителна височина между 800 и 1000 метра над морското равнище. Това е едно от най-популярните места за разходка сред природата в планината, както през лятото, така и през зимата.

Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г. заедно с още две обиколни пътеки, които са Среднопланинска обиколна пътека и Високопланинска обиколна пътека.

Табела по Нископланинската обиколна пътека на Витоша

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В Природен парк "Витоша" през тази година също са възстановени единадесет чешми в района на Дендрариума и туристически център "Златни мостове". Обновени са парковата инфраструктура на поляната пред хижа Момина скала и три екопътеки в планината.

Обновяването на маркировката е факт благодарение на споразумение между фондация "София - европейска столица на спорта" и Дирекция Природен парк "Витоша".