В един от най-красивите български планински курорти Мальовица множество българи честваха по специален начин националния ни празник. Деца от туристическа група "Млад планинар" от град Петрич, развявайки национални трибагреници, се спуснаха по ски пистата в специална конфигурация, изобразяваща формата на буквата V. Как протече всичко около празника - по темата разговаряме с Янко Аврамов от курорта Мальовица.


- Г-н Аврамов, на 3 март деца се спускаха с трикольори по пистите на Мальовица. Защо така решихте да отбележите Националния Празник?
- Мальовица е много специално място. Тук, в подножието на върха, всичко изглежда малко и смирено. Представете си колко гордост и колко сила и усещане за свобода имаше в онзи момент, когато децата летяха с българските знамена. Това е момент, който прави планината още по-величествена, миналото - още по-важно, а свободата - истински значима. Нищо, което да носи повече уважение към толкова важен за България ден, от това децата и техните чисти сърца да бъдат в центъра, не може да се направи, според нас.

- Ски сезонът е към своя край. Как го отчитате, предвид инвестициите, които направихте тук насред пандемията?
- Пандемията вярвам, че е въпрос на време да бъде овладяна, а това, което правим тук, е с мисъл за няколко поколения. Мальовица, доколкото зависи от нас, няма да бъде ски курорт с десетки хиляди леглова база. Както вече казах това е специално място за ценители на планината. Благодарим на хората, които дойдоха тук за последните няколко месеца - сигурен съм, че оставиха сърцата си и оцениха промяната. Тя ще продължи да се случва. Мальовица не е просто ски дестинация, защото тук е прелестното по всяко време на годината. Имаме резервации - под условие, разбира се, заради пандемичните мерки за лагери от детски спортни, танцови и музикални школи. Имаме запитване за фестивал през лятото. Каквато и да е тази година вярвам, че всяка следваща ще бъде по-добра.

- Ще привличате ли световни звезди, за да развивате курорта?
- Ако търсим подкрепата на популярни личности смятам, че в България има имена в множество сфери, които са със световно признание. Трябва да имаме повече уважение към тези, които са избрали да посветят своя талант, работейки за каузата България. Нима може да има по-добра реклама от космическия глас на Валя Балканска да се извиси над Мальовица, световните ни шампиони, стотиците спортисти, получили признание на хиляди километри, музикалните титани, с които се гордеем, актьорите, математиците, хората на науката... Ние сме горда с историята и талантите си страна.

- Назовете три причини защо хората да изберат Мальовица?
- Енергията, с която ще се заредят от красотата, тишината и уютът, който се стараем да създадем на нашите гости и съмишленици, защото Мальовица е място за ценители.