ЮНЕСКО официално предложи районът около Охридското езеро в Северна Македония и в Албания да бъде включен в списъка на наследството в риск, съобщи албанският информационен сайт Екзит.

В момента в списъка има 53 обекта. Ако бъде включено в него, Охридското езеро ще бъде четвъртият застрашен обект на европейския континент. Останалите три са историческият център на Виена, пристанището на Ливърпул и средновековните паметници в Косово.

ЮНЕСКО определя Охридското езеро като "великолепен природен феномен" и убежище за голям брой ендемични представители на флората и фауната. Някои от тях датират от Терциера, т.е. отпреди 66 милиона години.

Край езерото е и един от най-старите славянски манастири, повече от 800 византийски икони от 11 - 14 век и различни останки от праисторически селища. Църквата на полуостров Лин датира от средата на 6 век.

Районът обаче е в риск от доста време насам. През януари ЮНЕСКО обяви стария град на Охрид за застрашен след 18 месеца предупреждения. Според организацията Северна Македония е направила недостатъчно за решаване на различни проблеми, докато същевременно са се появили и нови заплахи.

Сред рисковите фактори са безконтролно строителство, липса на мерки срещу незаконното строителство и разрушаването на природата и екосистемата. Към списъка ЮНЕСКО допълва и липсата на съзнание на местните жители и на властите за нуждата от съхраняване на наследството и природните дадености на района.

ЮНЕСКО освен това иска от Северна Македония и Албания да се координират помежду си за укрепване на правната защита на зоната. Това включва решаване на проблемите с отпадните води, въвеждане на мораториум върху крайбрежните и градските строителни проекти, създаване на регистър на незаконните строежи и разрушаване на онези от тях, които застрашават защитената зона.

Предложението за включване на Охридското езеро в списъка на наследството в риск ще бъде разгледано на заседанието на Комитета по световното наследство в Китай между 16 и 31 юли.

Комитетът ще разгледа и ситуацията в албанския град Гирокастер, който също е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Там изграждането на паркинг и нов път застрашават стария град.