Нищо не успява така да разгневи и едновременно опечали българина като това да бъде "ударен" в сметката и "цакан" с топла бира. За кратко вниманието ни бе отвлечено от изграждането на пилона в Рожен. Но това се оказа мимолетен гняв в очакване на голямата лятна буря в социалните мрежи - касовата бележка за 500 лв за три пържоли, от дни увековечена и с кючек, разбира се, с недвусмислено заглавие "Ядеш и ревеш".

Имаш пари, угаждаш си

Защо един стек говеждо месо струва толкова скъпо и кое определя цената му? Това е деликатес не за всяко небце и определено изисква не просто дебел портфейл, но и определена обща и кулинарна култура.

Според последни данни цената на говеждото месо е нараснала от 2021 г. с поне 10 % в световен мащаб. За мнозина закупуването на стек или дори месо за бургер е непосилно... А съществува и най-скъпото говеждо месо в света - Wagyu A5 от Япония. Износът на говеждо месо от Япония е скочил с 200% през последните 5 години. Малцина са онези, които са виждали да бъде предлагано в ресторанти у нас и причината е ясна - "златно е". Но пък има фирма в България, която го внася за ценители, които искат да си го приготвят у дома.

Най-скъпото говеждо месо в света - чистокръвно японско Wagyu A5 - сирлойн стек се предлага у нас за 79,76 лв за 200 грама, един килограм струва 398.80 лв. Ако предпочетете австралийско Wagyu BMS 6-7 - говежди томахоук стек, в разфасовка от 1.620 кг, ще заплатите 630,18 лв. Wagyu Handmade бургер струва 39.80 за два бургера по 180 грама.

Снимка: iStock by Getty Images

По света 450 грама говеждо месо Wagyu A5 може да се повиши до над 200 долара. Цената на животните, от които се предлага месото, пък достига над 30 000 долара и обикновено те се предлагат на търгове, където цената им се качва още. Производството на Wagyu A5 се регулира стриктно от японското правителство. Генетичните тестове са част от този процес и единствено животните с най-добра генетика могат да останат в репродуктивния състав. За производството на говеждо месо Кобе се отглеждат специален вид говеда от определен регион на Япония. Месото от Кобе идва от района на префектура Хього, а от животните в този район само определен брой са избрани за говеждо месо A5 Wagyu. Приблизително 1000 крави осигуряват цялото говеждо месо Кобе, което се предлага в света през дадена година.

Ако някъде по света поръчате в ресторант този легендарен японски стек томахоук А5 Wagyu, наречен Papi Steak, това ще ви струва средно 1000 долара. Ресторантът, в който със сигурност можете да разчитате, че консумирате наистина говеждо от Кобе е Aragawa и се намира в Токио.

Какво прави говеждото месо Wagyu A5 толкова скъпо?

Обозначението Wagyu A5 е оценка на качеството на японското говеждо месо - Wagyu буквално се превежда като "японска крава". Подобно на разфасовките на говеждо месо USDA Prime, които представляват най-високото качество на говеждото месо в САЩ, A5 е най-високата оценка, която се дава на японското говеждо месо.

Буквата "А" означава добив, а цифрата "5" - качество, мраморност и други важни характеристики на говеждото месо. За да получи обозначението A5, говеждото месо трябва да има мраморност от поне 8 от 12 точки. За американското говеждо месо USDA Prime се изисква само 4 точки за мраморност.

Ако забележите говеждо месо Кобе на по-ниски цени в магазини за хранителни стоки, вероятно получавате говеждо месо от животно, което има само малък процент Wagyu в кръвната си линия. Това не означава, че тези пържоли не са висококачествени, но вероятно няма да могат да се сравнят по вкус, крехкост или мраморност с истинското говеждо месо A5 Wagyu Kobe.

Най-скъпите пържоли в света и Европа

Както вече отбелязахме, най-скъпият стек - японският A5 Wagyu Tomahawk се сервира в Aragawa в Токио и в менюто се предлага за 1 000 долара. Можете да получите ястие там "само" за 440 долара за порция от 200 грама, но то няма да включва този специалитет от говеждо месо Kobe Wagyu. Пържолата за 1000 долара обикновено е с дебелина 5 см, между 850 и 1275 грама, и има интензивно мрамориране, което ѝ придава неповторим вкус.

Всъщност, най-скъпите стекове в света се предлагат именно в Япония. Пържолите в изисканите ресторанти попадат в топ 10 - с цени от 189 долара за 368 грама до 1000 долара за томахоук стек.

Снимка: iStock by Getty Images

Огромните стекове са предпочитани предимно в Южна и Северна Америка, както и Австралия, но славата им постепенно започва да се разпространява и в Европа.

И както показва проверката ни, не е необичайно, камо ли незаконно, стековете да се предлагат на грамаж. Тъй като месото е твърде скъпо, то се консумира за удоволствие, но понякога се превръща и в зрелищно шоу.

 

Неотдавна турският готвач Нусрет Гьокче се превърна в световна знаменитост с клип, в който демонстрира как с характерно движение осолява сочна пържола. Нусрет притежава общо 28 ресторанта в Азия и в Европа, но лондонското му заведение е най-популярното. Именно там Гьокче сервира стек, покрит с 24 карата злато, на стойност от 1140 до 2015 долара. Посетители на ресторанта споделят пред BBC, че цените на останалите ястия и питиетата не отстъпват на "златния стек". Клиентите на ресторантите на Нусрет съответстват на цените в менюто. Заведенията му са посещавани от Уейн Рууни, Мбапе, Ал Пачино, Джейсън Стейтъм и още куп знаменитости. Истинска истерия предизвиква снимка на Гьокче, който ръси със сол с характерния си жест пържола, сервирана пред Леонардо ди Каприо.

Първокачествените говежди стекове от Япония, САЩ, Австралия се предлагат с цени за минимум 100 грама в ресторантите в Европа.

В Нидерландия телешки рибай стек се сервира в порции от 150 или 200 грама, а цената е 25 евро за 150 и 27,50 за 200 грама. Клиентите, които могат да си позволят, поръчват стекове, които са повече от килограм за приблизително 900 евро, но повечето избират не повече от 200 грама, и то в специални случаи.

В Австрия, цената на стековете в търговската и в ресторантската мрежа също е висока, сравнена с другите продукти и ястия, които се предлагат, но пък тази висококачествена храна става все по-популярна в страната.

В специализирани ресторанти се предлагат различни видове стекове, като Рибай стекът, логично, е от скъпите видове. Справка в специализиран сайт за продажба на сурови стекове показва, че цената на стековете Томахоук, Т-бон и Портърхаус е значително по-висока.

В десетте топ ресторанта за стекове във Виена цената на говеждите Рибай стекове от породата Блек Ангъс, доставени от Уругвай, САЩ или местно производство, варира около 27,50 евро за 300 грама и достига до 50-60 евро за стек от 400 грама. Гарнитурите се таксуват отделно.

В Лондон, в Goodman Steakhouse, един от най-известните ресторанти, стековете се предлагат за минимум 90 евро. Имате възможност да избирате говеждо месо от Испания, САЩ или Великобритания.

Испания също държи на добрия вкус и предлага в El Capricho стекове за 72 евро за 200 грама.

На около 40 км северозападно от Флоренция се намира един от най-предпочитаните в Европа ресторанти за ценители - Antica Osreria Nandone, където можете да опитате перфектния стек за цени започващи от 90 евро.

Франция пък се гордее със своята крава от порода Aubrac. Висококачествено говеждо месо Aubrac е едно от най-търсените и едно от най-скъпите. Парижани го предпочитат в LA MAISON DE L"AUBRAX за 80 евро.

Кой е на-добрият ресторант за стекове в Европа?

Снимка: tripadvisor.in

Изненадващо за мнозина той се намира в Дъблин. Само преди броени дни F. X. Buckley бе определен за най-добрия в Европа и е единственият ирландски ресторант, който влиза в списъка за 2023 г.

Ако посетите F. X. Buckley, ще платите за стек от 283 грама 40 евро, 453 грама ще ви струват 61 евро.

F. X. Buckley се прочу в столицата и в цяла Ирландия с предлагането на най-доброто месо от първокласно качество, а сега това признание се разпростира и в световен мащаб.

В неотдавнашния списък на 101 най-добри ресторанта за стекове, изготвен от WBSR (World's Best Steak Restaurants), F.X Buckley зае 6-о място в света.

F.X Buckley определено сюрпризира, като се има предвид огромната конкуренция на градове като Буенос Айрес, Ню Йорк, Сидни и Мадрид. Други забележителни ресторанти, които попадат в списъка 101 WBSR, са American Cut Tribeca на трето място и Hawksmoor London, който зае второ място. Първото място е присъдено на Parilla Don Julio в Буенос Айрес.

Цените на стековете в тези ресторанти, за около 200 грама стек, започват от 90 евро.