Популярният сред туристите замък Бран, известен като Замъка на Дракула, вече ще приема не само почитатели на историята и приказките за вампири, но и желаещи да се ваксинират срещу коронавирус.

Всеки уикенд в продължение на един месец паралелно с туристическите посещения в двора на замъка ще тече и ваксинационен маратон.

Ваксинацията се извършва от мобилен екип от 14.00 до 20.00 часа в петък, от 10.00 до 20.00 часа в събота и от 10.00 до 18.00 часа в неделя.

Маратонът започна в петък, 7 май.

Всички туристи, които посетят Замъка на Дракула през уикендите по време на маратона, могат да се ваксинират само с лична карта, без предварително записване. Прилага се ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Освен това те получават и специална "диплома за ваксинация в замъка Бран", която гласи: "Удостоверяваме, че г-жа/г-н ... прояви кураж и отговорност и се ваксинира. Чакаме ви в Замъка Бран през следващите 100 години".

На "сертификата" е изобразена медицинска сестра със спринцовка и "вампирски зъби".

Туристите, които се подложат на ваксинация, също така получават безплатен достъп до експозицията на средновековни инструменти за мъчения, ако посетят замъка.

Достъпът до ваксинационния център, който се намира в сградата на Средновековната митница в двора на комплекса, не изисква задължително посещение на замъка Бран.

"Първоначално мислехме да е ориентирано приоритетно към румънските туристи, които идват през уикенда и се настаняват в зоната или посещават замъка, но междувременно се появиха и чуждестранни граждани - чужденци, пребиваващи в Румъния. Тази инициатива не изключва и местната общност или персонала", обясни Александру Пришку, маркетингов директор на замъка Бран, цитиран от телевизия Диджи24.