От началото на пандемията пътуването стана по-скъпо удоволствие по редица причини - нуждата от правене на тестове, допълнителни застраховки, внезапна промяна на полети и забавяне на възстановяването на пари.

Наемът на коли е друга услуга, често ползвана от туристите, която бележи драстично поскъпване, но причините не са толкова в клиентите, колкото в недостига на микрочипове в световен мащаб, което води до намаляване на снабдяването с нови автомобили.

Цените за наемане на кола в цял свят драстично са се увеличили - според проучване на сайта за коли под наем Rentalcars.com, направено по поръчка на британския вестник "Мейл", за някои модели цената се е увеличила с близо 40% спрямо пролетта.

Например, наемът на джип за една седмица във Великобритания се е увеличил с 38% от 277 до 381 паунда. Във Франция увеличението не е така драстично - около 6% до сегашните нива от около 300 евро за същия период и тип автомобил.

Пандемията предизвика сериозни логистични проблеми и недостиг на полупроводници, нужни за производството на нови автомобили. Затова и производителите на автомобили предпочитат да продадат малкото произведени бройки на дилъри, а не на компании за коли под наем, които обичайно купуват по-големи количества, но на по-ниска цена.

По този начин компаниите за коли под наем не могат да осигурят достатъчно автомобили за подмяна на старите и за задоволяване на търсенето на все по-големия брой туристи, завръщащи се по любимите си дестинации.

Пред "Мейл" Иън Плъмър, директор на компания за автомобили под наем, споделя, че обичайно колите се подменят на всеки шест месеца. С текущия недостиг на автомобили заради липсата на микрочипове за производството им собствениците на такива компании не могат да подменят старите си коли, които са по-скъпи за подрръжка.

Според него цените ще останат високи за още известно време.