Планината, чистият въздух, нощите в хижите, сгушени в Балкана, са това, което хората търсят, за да избягат от ежедневието на пандемия, страх и напрежение. Откакто COVID-19 стана част от живота ни, планинските пътеки и хижите се изпълват с все повече посетители, решили да се откъснат от лошите статистики и новини, споделиха пред репортер на БТА хижари.

На 25 км от Габрово, в местността "Узана" в Централна Стара планина, на 1190 метра надморска височина хижа "Партизанска песен" е спирка за всеки тръгнал по планинските маршрути в околността.

За хижата се грижат Антон Кръстев и семейството му, като посрещат туристи от цяла България. Тя е на билото на Стара планина, в близост до местността "Узана", където са основните хижи над Габрово. Много хора си оставят колите пред "Партизанска песен" и отиват до хижите "Мазалат", "Узана", връх Исполин, местността "Люляци". В района има много пътеки, по които човек за ден може да си направи еднодневни разходки, разказа Кръстев.

Снимка: БТА

Според него хората в планината са много позитивно настроени, защото идват да загърбят проблемите си и да се разтоварят. Особено активни през последните години са младите хора, които по време на пандемията бягат от града.

"От няколко години насам младите хора много тръгнаха, имаше години, когато обикновено се срещаше пенсионер с раница", посочи Кръстев.

Снимка: БТА

По маршрута от "Партизанска песен" до хижа "Мазалат" премина и Росица Кочева със своето семейство. "Преходът отне два часа и половина. Планината дава свобода, енергия, човек се чувства по-близо до природата, която го зарежда с положителни емоции. Можем да кажем, че пандемията е провокатор хората да търсят единение с близките си и да се заредят", сподели Кочева.

Въпреки желанието за хармония и спокойствие в планината, след въвеждането на изискването за зелен сертификат, посещаемостта на хижа "Партизанска песен" е спаднала с около 70 процента, каза Кръстев.

Снимка: БТА

"В сравнение с миналата година по това време посетителите са намалели поне два-три пъти, заради новите противоепидемични мерки. Вече навън не може да се сяда, защото е студено. Лятото много хора идваха. Сега вече е студено, а вътре този, който няма сертификат не го допускаме, защото не е редно", добави хижарят.

А трудности в поддръжката на хижата в планината не липсват.

Снимка: БТА

"Тук няма нищо лесно, все пак сме на билото на Стара планина и всяко нещо, което трябва да се прави, коства много време и транспортни разходи. Трудно е", посочи Кръстев.

Той добави, че дори през зимата почиства пътя до хижата със собствен снегорин, за да помогне както на Общината, така и на себе си.

Въпреки трудностите семейството му не се отказва, защото работата в планината им доставя удоволствие.

Снимка: БТА