Ливърпул винаги приветства посетителите си с отворени обятия, независимо дали са отишли да "пръскат" пари или искат да се впуснат в евтин и весел уикенд. Ако е второто, ще бъдете изумени от широкия набор от безплатни дейности, които има в английския град. Ако сте решили да прекарате по-скромен уикенд в Ливърпул, ето какво можете да правите, съветват ни от oste.bg

Посетете безплатните музеи

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето музеи в Ливърпул са с безплатен вход, което е чудесно. Сред най-добрите са Музеят на Ливърпул, който предоставя изчерпателна история на града, и Художествената галерия Уокър, която е пълна с шедьоври. Целият приземен етаж е интерактивно пространство за начинаещи млади художници, което го прави чудесно място за семейства с деца.

Разходете се по историческата крайбрежна улица на Ливърпул

Ливърпул е един от най-важните пристанищни градове в Обединеното кралство през 19 век, в разцвета на Британската империя. Днес огромният бряг на река Мърси е доказателство за някогашния световен престиж на града. В сърцето му се намира Royal Albert Docks, комплекс от червени тухлени складове, официално открит от принц Албърт - любимият съпруг на кралица Виктория - през 1846 г. Днес това е един от най-популярните райони за хранене и развлечения в Ливърпул.

Легендарната улица се е превърнала в една от най-големите атракции, след като е възпята от The Beatles

Снимка: iStock by Getty Images

Посетете Централната библиотека на Ливърпул

Старото среща новото в централната библиотека на Ливърпул. Това е едно от най-интересните места в града, особено за феновете на готината архитектура и редките литературни произведения. Сградата се намира на няколко крачки от Световния музей и е много разпознаваема със съвременната си фасада и огромен стъклен покрив.

Докът Албърт

Снимка: iStock by Getty Images

Отидете на разходка по залез по крайбрежната алея Otterspool

Градът е благословен с невероятни залези в по-ясни дни. Страхотно безплатно нещо, което можете да направите в Ливърпул, е да се качите на автобус до Айгбърт, южно от центъра на града, и да се разходите по крайбрежната алея Otterspool.

Направете обиколка на две забележителни катедрали

Има две удивителни и невероятно различни катедрали, които да разгледате. Катедралата в Ливърпул е безплатна за посещение и може би е по-емблематичната от двете, отчасти защото доминира над силуета на града от високото си място на планината Сейнт Джеймс. Това е и най-голямата катедрала във Великобритания и дом на някои наистина невероятни произведения на изкуството.

Странната и прекрасна Метрополитън катедрала (също безплатна за влизане) се намира на по-малко от миля от планината Pleasant. Необичайният ѝ дизайн е избран по време на архитектурен конкурс през 1959 г. и се намира на върха на крипта, проектирана от сър Едуин Лутиенс, архитектът, създал Ню Делхи в Индия.

Университетът Виктория

Снимка: iStock by Getty Images

Отидете на плажа - има няколко около Ливърпул

Ливърпул е заобиколен от пясъчни плажове, много от които могат да бъдат достигнати за по-малко от половин час от центъра на града. Въпреки че ще трябва да платите за билет за влак или автобус, цената ще бъде минимална, а ходенето по пясъка и потапянето в морето винаги е безплатно.

Разгледайте най-старата все още съществуваща сграда в Ливърпул

Ливърпул разполага с изключително красиви стари сгради - просто се разходете из Джорджианския квартал и ще разберете какво имаме предвид. Сред най-добрите обаче е сградата Bluecoat. Датиращо от 1716 г., в това бивше училище сега се помещава център за изкуства и няколко независими магазини. Разположено е в търговския район Liverpool ONE и е домакин на множество безплатни дейности за деца през лятото.

Посетете някой парк

Предградията на града са пълни с прекрасни зелени площи, където двойките могат да се разхождат хванати за ръка, а децата да си играят. Sefton Park и неговият малък, но не по-малко красив съсед, Princes Park, са популярни места за разходка.

Вижте най-стария китайски квартал в Европа

На върха на улица Duke, по пътя към катедралата в Ливърпул, китайският квартал на Ливърпул е дом на най-старата китайска общност в Европа. Районът е разпознаваем с масивната си декоративна арка, висока 15 м, инкрустирана с дракон структура, подарена от гражданите на Шанхай - един от градовете побратими на Ливърпул - през 2000 г.

Оценете гордостта на Ливърпул - St George"s Hall

Снимка: iStock by Getty Images

Слезте по стълбите от гара Liverpool Lime Street и веднага ще забележите извисяващите се колони, които изграждат царствената фасада на St George"s Hall. Когато за първи път е открита през 1854 г., залата е една от най-амбициозните неокласически сгради на планетата.