Обикновено, когато отсядате в хотел, поводът е приятен - на почивка сте, празнувате или просто сте решили да се поглезите.

За да сте сигурни, че престоят ви ще е възможно най-приятен, има няколко трика, които можете да приложите.

Споделените по-долу идеи са събрани от форуми за туристи от цял свят, където всеки споделя своя опит и съвети.

1. Ако пътувате по хубав повод като меден месец, рожден ден или годишнина, непременно споменете това още при резервацията. Много хотели, особено малките бутикови места за настаняване, ще се погрижат празникът да е още по-хубав с някакъв комплимент - цветя, бутилка вино или стая с по-хубава гледка.

2. Ако вратата на стаята ви не се затваря плътно и се чува шум от коридора на хотела, уплътнете празнината между нея и пода с хавлиена кърпа. Това частично ще заглуши шумната компания младежи, настанени в стаята срещу вас.

3. Ако сте забравили колонката си за музика, сложете телефона си (или частта му, където се намира говорителя) в чашата за кафе, която обикновено ще намерите в стаята. Това ще увеличи звука.

4. Преди да резервирате, сравнете цените директно през сайта на хотела, в големите сайтове за резервации и по телефона. Не е изключено да получите три различни цени.

5. Ако на закуска маслото (от онези в малки пакетчета) е твърде студено, за да можете да го намажете на филия, сложете го до тостера за хляб. Докато филията ви се изпече, маслото ще се е размекнало точно колкото трябва.

6. Според редица проучвания едно от най-мръсните неща в хотелската стая е дистанционното за телевизора. Ако искате да си спестите срещата с всички тези микроби, опаковайте го в найлонов плик. Ако нямате плик, вижте следващия съвет.

7. Ако ви трябва чист найлонов плик, а нямате подръка, използвайте шапката за баня, която ще намерите при шишенцата с шампоани и душ гелове. С шапката можете да покриете останала храна, да приберете в нея мокър бански или мръсни обувки.

8. Ако искате да оставите климатика да работи или някое устройство да се зарежда в стаята, докато вие сте навън, в много от новите хотели това е невъзможно, защото токът спира веднага щом извадите картата си за достъп от специалния отвор за нея. Малко хора знаят обаче, че в този процеп може да се сложи каквато и да е карта. Извадете нещо ненужно от портфейла си и сте готови.

Снимка: iStock by Getty Images

9. Ако имате измачкана дреха, не е задължително да търсите ютия. Закачете дрехата на закачалка в банята - възможно най-близо до душа, без да се намокри. После си вземете душ или просто пуснете горещата вода за малко, колкото банята да се напълни с пара. След няколко минути от парата гънките ще се изгладят.

10. Ако не искате камериерките да влизат в стаята ви, докато сте навън (например сте на закуска или разглеждате забележителности), сложете на дръжката табелката "Моля, не безпокойте".