Има много съвети за безопасност, докато сте на път или на непознато място като туристи.

Някои са въпрос на обща култура - не си дръжте телефона и портфейла в задния джоб (сериозно, защо толкова много хора улесняват джебчиите?), не дръжте всичките си пари на едно място и т.н.

Други са неочаквани, хитри, дори гениални!

Следващите 5 съвета са от туристи, които споделят своите истински истории в дискусия в социалната мрежа Reddit на тема "Съвети и правила от улицата, които няма да намерите в учебниците".

Как да се предпазите от обир

Ако трябва да се придвижвате пеша в опасен квартал или късно нощем на непознато място, подгответе се с второ портмоне. В него сложете монети, някоя дребна банкнота и стари невалидни банкови и други карти. Ако някой ви нападне с цел да ви ограби, хвърлете към него фалшивото портмоне.

Как да разпознаете безопасните квартали

Снимка: Unsplash

Ако виждате майки с колички да се разхождат по улиците, значи сте в безопасен квартал. Майките никога не биха завели на разходка децата си там, където е опасно.

Как да се отървете от преследвач

Ако съмнителен човек върви след вас, започнете да си говорите сами на висок глас. Може дори да е диалог. Изпадайте в истеричен смях, спирайте внезапно и крещете. Според потребителя на Reddit, който споделя този съвет, дори и лошите хора се страхуват от лудите. Никой не иска да е близо до луди, защото не се знае как ще реагират в следващия момент.

Как да теглите безопасно пари от банкомат

Снимка: Unsplash

Преди да теглите пари от банкомат, раздрусайте и издърпайте силно мястото, където се поставя картата. Измамниците често слагат фалшива пластмасова част отгоре, за да източи информацията от вашата карта.

Как да се снимате, без да ви откраднат телефона

Селфитата са готини, но е хубаво човек да има и други снимки. Ако искате да помолите някой местен да ви снима с вашия телефон, не избирайте случайни минувачи. Помолете някой служител (в ресторант, на музей и т.н.) или някой, който видимо тича по-бавно от вас.

И накрая два забавни съвета

Сред отговорите има и много остроумни попадения, които не са особено практични, но ще ви развеселят в края на тази не особено весела тема.

1. Ако някой ви приближи посред нощ, винаги носете в себе си вилица. Извадете я и с ръка на сърцето кажете: "Господи, благодаря ти за вкусната храна, която ми изпращаш!".

2. Ако искате да сте в безопасност, докато вървите през опасен квартал, говорете с руски акцент, защото руснаците имат ужасяваща репутация и никой не иска да има проблеми с тях.