Къмпингуване в уреден къмпинг с тоалетни и ток и къмпингуване в дивото са две вселени.

Ако нямате опит в спането в дивото, следващите съвети могат да са ви полезни и да ви спестят неприятни преживявания.

1. Дръжте кибрита на сухо (най-добре в найлонов плик или водонепромокаема торба), а още по-добре носете запалка. Всъщност винаги носете две запалки, в случай че едната ви предаде. Паленето на огън с триене на съчки става бързо и лесно само по телевизията.

2. Водонепромокаемите торби са спасители, когато случите на дъждовно време. Продават се в магазините за екипировка, леки са и ще опазят ценните ви неща + дрехите сухи. Дори и раницата ви да има дъждобран, това няма да я спаси, ако се изсипе порой.

Снимка: iStock by Getty Images

3. Дървата никога не са достатъчни. Когато решите, че сте събрали достатъчно дърва, съберете още два пъти по толкова.

4. Дори и прогнозата да е за хубаво време, винаги бъдете подготвени за дъжд.

5. Край водни басейни и във високата планина сутрин има роса. Не оставяйте извън палатката нищо, което искате да бъде сухо.

6. Не забравяйте репелент. Комарите могат да съсипят и най-перфектната вечер край огъня.

7. Когато сте в дивото никога не оставяйте храната в палатката при вас за през нощта. Приберете я на недостъпно място (например завързана в торба на висок клон), за да не привлича диви животни, които да искат да влязат в палатката нощем.

8. Винаги казвайте на някого къде точно ще ходите и кога планирате да се върнете. Така при нещастен случай спасителите ще знаят къде да ви търсят.

9. Носете много чорапи. Чорапите се мокрят и цапат повече, отколкото предполагате, а мокри чорапи могат да ви направят мазоли.

Снимка: iStock by Getty Images

10. Винаги носете малко повече храна, отколкото планирате да изядете. Пакет с ядки и сушен плодове е добра идея, защото ще ви даде енергия, а не тежи много.

11. Ако ви се налага да спите на склон, задължително застанете с главата нагоре. В противен случай ще се събудите с ужасно главоболие.

12. Ако ще разпъвате палатка за пръв път, направете сухи тренировки у дома. Трябва да можете да разпънете палатката наистина бързо, ако изведнъж се изсипе пороен дъжд.

13. Не забравяйте аптечка. Ако планирате да сте далеч от цивилизацията, вземете със себе си елементарни превързочни материали и лекарства - леки са, а могат да ви спасят живота.

14. Когато си избирате спален чувал, имайте предвид, че градусите, които са посочени като комфортна зона, почти никога не са комфортни за сън. Ако ще спите на 15 градуса през нощта, вземете си чувал с комфортна зона 5 градуса.

15. Това е може би най-важният съвет: тръгнете с нагласата, че ще сте малко мокри, малко изморени, няма да ви е много удобно... и всичко ще бъде наред!