Където и да се намирате в Испания, ще бъдете заобиколени от тапас барове. Макар да се появяват в Андалусия, днес този вид заведения са не просто навсякъде в страната, но и на много места по света.

Тапас са различни видове сандвичи iхапки (топли и студени), които се сервират с виното, бирата или сангрията.

Според общоприетата история, името им идва от глагола "тапар" - "покривам", тъй като в миналото посетителите в баровете на Андалусия използвали резени хляб или сушено месо, за да покриват чашите си с шери и да ги предпазят от винените мушички. Тъй като месото било солено и предизвиквало жажда, собствениците започнали да ги предлагат безплатно, за да вдигнат продажбите си на алкохол.

Днес тапас културата се е развила сериозно в Испания. Но ако ви предстои първа среща с испански тапас бар, ето кои са някои от грешките, които можете да направите.

Очаквате големи порции

Снимка: iStock by Getty Images

Тапас баровете не сервират тапас, за да се наядете, а като мезе за виното. Затова оставете очакванията си за бюфети от типа "всичко, което можете да изядете" и се насладете на разнообразието и на добрата храна. Посещението на тапас бар е повече социално събитие, а не среща за вечеря.

Ядете само каквото сте поръчали

Концепцията на тапас е споделянето, затова поръчайте за себе си, но не се срамувайте да боднете в нечия чужда чиния, за да опитате яденето на приятелите си. Това ни най-малко не нарушава етикета на тапас - дори напротив. Храната в тапас баровете се поръчва и се слага в средата на масата, за да ядат всички присъстващи.

Не поръчвате непознати ястия

Смисълът на пътуването и яденето в чужбина е да се обогатите. Не се ограничавайте само с познато звучащите неща в менюто. Ако се чудите откъде да започнете, поръчайте си питие и едно или две ястия, а след това ще имате достатъчно време да разгледате менюто подробно и да разпитате кое какво е. Ако имате нужда от насоки, ето някои от най-често срещаните испански ястия, включени в тапас менюто: пататас бравас (класически евтини печени картофи), пимиентос де падрон (пържени зелени чушки), пан кон томате (резен хляб със зехтин и домат), крокети, хамон.

Снимка: iStock by Getty Images

Отивате твърде рано

Испанците вечерят късно и автентичните тапас барове (тези, които се посещават от местните, а не само от туристите) не се пълнят преди 21 часа. Ако искате истинско испанско преживяване, имайте предвид и че по това време заведенията са пълни и шумни. В случай че държите на спокойствието, отидете по-рано.

Поръчвате всичко накуп

Това е грешка, която повечето чужденци правят, когато за пръв поръчват тапас. Хапките и чиниите в тапас баровете се приготвят на момента и ако поръчате голямо количество храна накуп, топлата храна бързо изстива, а и рискувате да прекалите с количествата.