Времето се затопля, скоро пролетните дъждове ще напоят земята и ще направят пейзажите непоносимо зелени, всичко ще цъфти като полудяло...

С две думи - наближава идеалното време за пътуване с кола.

Независимо дали ще е еднодневна разходка, за почивните дни или за цяла седмица, маршрутите, които сме ви подготвили позволяват гъвкавост.

Повечето от тях започват от или водят до забележителност или друго място, където да прекарате приятно време навън сред природата.

А самото пътуване е истинска радост за очите. 

Триградското и Буйновското ждрело

Триградското ждрело

Снимки: Мария Ангелова и iStock by Getty Images; колаж: Мария Ангелова/Dir.bg

Единственият минус на шофирането из теснините на Буйновското ждрело и Триградското ждрело е, че няма как постоянно да спирате, за да снимате и гледате. Внушителните канари се издигат десетки метри над шосето и на места сякаш аха-аха ще се докоснат във висините. Гледките след всеки завой са различни - ту скали, ту меките гънки на Родопите, ту пушещите коминчета на някое село.

Какво да видите: В района можете да видите едни от най-красивите пещери в България - Дяволското гърло и Ягодинската, както и да се качите до наблюдателната площадка Орлово око за панорамна гледка към Родопите.

Край село Смолско

Параклис "Свети Георги" край село Смолско

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Малко вероятно е да се озовете на този път в района на София случайно - води от Горна Малина до друг път, по който можете да стигнете или до Мирково и Чавдар, или до Поибрене и пътя за Панагюрище. Минавате ли покрай село Смолско, няма как да не видите от пътя този симпатичен параклис, посветен на свети Георги, кацнал между две дървета на възвишение малко преди (или след, в зависимост откъде идвате) селото. До параклиса се стига по кратък черен път, който можете да изминете и пеша.

Какво да видите: Една малка отбивка от северозападната страна на Смолско пък ще ви отведе до селския язовир и още един красив параклис на брега му - "Света Петка". В района можете да разгледате още неолитното селище в село Чавдар, да се разходите по възвишенията над Мирково или да продължите към Панагюрище. Може да отидете и до Байлово, където е родната къща на Елин Пелин.

По Искърското дефиле

Поглед към шосето и жп трасето в Искърското дефиле от паметника Дядо Йоцо гледа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Виещото се шосе е красиво по всяко време на годината, а пролетно време на всеки няколко километра някоя отбивка ви подканва да спрете и да видите нещо интересно.

Какво да видите: Паметникът "Дядо Йоцо гледа", Ритлите, скалите при Лакатник, Своге, Вазовата екопътека и много други.

Вратцата и пътят към пещерата Леденика и хижа Пършевица

Вратцата напролет

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Този ненатоварен асфалтов път от Враца към пещера Леденика и хижа Пършевица може да се измине с кола, с колело (ако нямате против наклона нагоре) или пеша по маркирана пътека към хижата. Пролетта е идеална за разходка в района - планината се събужда, ухае на зелено и цъфнало, слънцето е приятно, а по маршрутите за скално катерене при Вратцата налазват първите ентусиасти.

Какво да видите: хижа Пършевица, пещера Леденика, Вратцата

Край любимата ви гледка на морето

Несебър

Снимка: iStock by Getty Images

Несебър или Поморие, Бургас или Каварна - което и да е любимото ви място край морето, тръгнете към него за гледка към вълните от прозореца. Българското Черноморие през пролетта е неузнаваемо - дестинация само за най-големите му почитатели и за тези, които искат да избягат от тълпите на летния сезон.