През 2018 г. ООН обявява 3 юни за Световен ден на колелото заради неговата "уникалност, устойчивост и разнообразие, която влиза в употреба от повече от два века, а то е просто, достъпно, надеждно, чисто и екологично средство за придвижване".

Отбележете деня като извадите от мазето прашасалия си велосипед или направите специално каране до специално място.

Ние пък ви черпим с десет невероятно красиви места по света, които имат и специална история и заслужават място в списъка ви с мечтани велодестинации.

Прованс, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Тихи междуселски пътища без почти никакъв трафик свързват средновековни църкви, дворци, цветни и овощни градини в Прованс. Това е магическо преживяване, което ще запомните с аромата на лавандула, мащерка и розмарин.

Непременно минете покрай абатство Сенанк край град Горд. Когато пристигнете, ще имате чувството, че вече сте били тук - това е един от най-сниманите пейзажи с лавандула в Прованс.

Около езерото Гарда, Италия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Всяка година десетки хиляди туристи пият кафе и вино по бреговете на езерото Гарда и плават с лодки във водите му. Обиколката му с колело обаче ще ви даде възможност да се наслаждавате на почивката си в по-забавено темпо от обичайното туристическо търчане от атракция на атракция. Дължината на веломаршрута е 140 км, като през 2018 г. беше открита най-живописната отсечка - около 2 км велоалея между Капо Реалмон и Лимоне сул Гарда, която се намира на западния бряг на Гарда и отчасти минава над водите на езерото в близост до надвиснали над колоездачите стръмни скали. Прочетете още за обиколката на Гарда с колело >>>

Камино де Сантяго, Испания

Снимка: iStock by Getty Images

Пътят Камино де Сантяго, наричан и Ел Камино, е религиозен маршрут, който с всяка изминала година привлича все повече привърженици. Незабравимото приключение може да продължи месеци, като започва от Франция, минава през Пиренеите и прекосява цяла Испания. Последната точка е катедралата в Сантяго де Компостела, където се смята, че са положени мощите на Св. Якоб. Дължината на пътя може да варира според това откъде се тръгва. Пътят от Франция до прочутата катедрала е близо 800 километра и освен пеша, се изминава на колело, на кон, на магаре и други.

Тоскана, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Тук не говорим просто за каране на колело в Тоскана, а за едно от най-специалните събития за велосипеди в Италия.

По време на ретро велопреход Ероика всяка година хиляди велосипедисти се обличат в ретро кожени панталони, мятат се на своите винтидж колела, нахлупват кепе от времето на дядо си и се отправят на пътешествие в миналото. Събитието се опитва да запази романтичната красота на спорта от миналото, без да има състезателен елемент. Затова, ако искаш да участваш, можеш да го направиш само с ретро велосипед, произведен преди 1987 г., и нищо друго. Има маршрути от 38, 75, 135 или 209 км. Началната и крайната точка на всички трасета е градчето Гайоле ин Кианти, на около 65 км от Флоренция.

Трансродопският веломаршрут

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако не си падате по лесните трасета, изминете Трансродопския веломаршрут. Дължината му е около 500 км и прекосява целите Родопи, като минава през реки, гори, поляни и съществуващи шосета. Тръгва от Триград, минава през Кърджали и стига до Ивайловград, а след това се връща обратно до Кърджали. По пътя ще видите някои от най-популярните забележителности в Родопите, но и ще се натъкнете на малко познати села, където животът тече в съвсем различно темпо. Вижте 10 самобитни села по Трансродопския веломаршрут >>>