Знаете ли, че в Родопите някога са бродели жирафи, носорози и хиени?

А знаете ли къде е открито най-голямото находище на кости от мастодонти в България?

Трудно е да си представите как е изглеждало мястото, на което живеете, преди пет милиона години, но има няколко музея в България, които ще ви помогнат.

От възстановки на мастодонти и мамути до пещерни мечки и саблезъби тигри - открийте най-добрите места за изучаване на далечното минало на България, които ще харесат и на децата, и на възрастните.

Мастодонт: Плиоценски парк, Дорково

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Плиоценският парк в село Дорково е неголям музей, който ви поглъща. В центъра се извисява мастодонт в реален размер - възстановка на вида мастодонти, които са открити при самото село Дорково (най-голямото находище на този вид мастодонти в България и едно от най-големите в Европа). Наоколо ви заобикалят звуците и гледките на субтропична гора - пейзажът, какъвто е бил тук преди 5 милиона години. Особено ако случите да няма много посетители, усещането е сюрреалистично - сякаш наистина сте там, преди милиони години.

Какво друго да видите в района: Докато сте в Дорково, може да се качите на крепостта Цепина, която се намира над селото и е била дом на деспот Алексий Слав, който оттук е управлявал Родопите и Източна Македония.

Мамут: Екомузей и аквариум, Русе

В подземното ниво на Екомузея в Русе се намира най-големият аквариум за диви риби в България, но истинската звезда тук е косматият мамут. Възстановката в реални размери ви пренася директно във времето на

В този музей се пази една от най-големите колекции от вкаменелости на хоботни бозайници в страната.

Динотериум: Палеонтологичен музей, Асеновград

Снимка: Wikipedia

Знаете ли, че в Родопите някога са бродели жирафи, носорози и хиени?

Ако все още не сте били в този музей, трудно ще повярвате, че това е един от най-интересните музеи в България. Палеонтологичният музей в Асеновград е мястото, където не само ще научите какви праисторически същества са открити при разкопки в Родопите, но и ще видите уникални неща. Тук се пази единственият запазен цял скелет на хиена, намиран в България, както и изцяло запазена глава на саблезъб тигър (поздрав за всички фенове на "Ледена епоха"). На първия етаж на музея пък ще трябва да вдигнете глави нагоре, за да видите в цял ръст суперзвездата на музея - динотериума (гигантски роднина на мамута, също с хобот и тежащ 12 тона). В света са открити само пет запазени скелета от този вид, който е изчезнал преди 8 милиона години.

Изложеният тук скелет е копие, а оригиналът се пази в природонаучния музей в София.

Пещерна мечка: Музей на родопския карст, Чепеларе

Снимка: МРРБ

Това е още един музей, чието име с нищо не подсказва какви чудеса ви очакват вътре. Музеят е изцяло реновиран в края на 2019 г. и напомня на вътрешността на пещера. Ще минете покрай различни скъпоценни камъни, изкопаеми корали и прилепи, докато стигнете до ъгъла с пещерната мечка. Скелетът на мечката е сглобен от няколко животни, открити в пещерите в Родопите, а самата пещерна мечка е изчезнала преди 13 000 години. 

 

Гигантско мекотело: Национален природонаучен музей, София

Снимка: Национален природонаучен музей

Палеонтологичната колекция в Националния природонаучен музей в София е скромна, тъй като по-голямата част от изкопаемите животни са изложени в музея в Асеновград, който е негов филиал. Все пак тук има няколко интересни вида, които да видите в тематичната зала 9. През мезозоя (251 - 65 милиона години пр.н.е.) е имало гигантски мекотели, наречени амонити. Едно такова с диаметър 144 см е изложено тук (най-големият фосил на безгръбначно, откриван в България). Ще видите също останки от зубър и от вид изчезнал елен.