Разходката до Костенския водопад е за онези дни, в които сте се сетили късно, че ви се ходи някъде, или искате да излезете от града, но не сте в настроение за дълги преходи.

Подходящо е за деца и възрастни, за кучета и внучета. 

Мястото е такова, че паркирате колата, изкачвате няколко стъпала и вече сте в подножието на водопада. Началото на пътека е отбелязано с дървена арка с табела, на която са изписани стихове на Иван Вазов, посветени на точно този водопад.

След това от 3 до 5 минути ходене по стълби и мостчета ще ви отведе до водната завеса, която се спуска сред извисяващи се скали.

Костенският водопад е висок едва 12 м, но въпреки това е внушителен и образува мощна водна завеса.

Хапване край Костенския водопад

Следва една от най-важните теми: яденето.

Около самия водопад има няколко места за пикник - дървени пейки с маси и една беседка, където можете да хапнете, ако си носите сандвичи. Почти всички места за хапване са на сянка, така че дори и лятно време са приятни.

При паркинга има и няколко заведения, където можете да седнете, ако не си носите храна от вкъщи.

Кога е най-доброто време да се види Костенският водопад

Както повечето водопади, и този зависи от дъждовете и снеготопенето и е най-пълноводен през пролетта (ако е имало достатъчно сняг зимата).

Друго подходящо време да видите водопада, е вечер, защото тогава ще го видите, облян в най-различни цветни нюанси заради декоративното осветление, което работи нощем.

Как да стигнете до Костенския водопад

До Костенския водопад се стига най-лесно с кола. Макар да има чести влакове до гара Костенец, самият водопад не се намира в град Костенец, а на 10 км от жп гарата, край селото със същото име.

Има места за паркиране край пътя, на стотина метра от водопада.

Разстоянието от София до водопада е около 80 км, като повечето са по магистрала. От Пловдив километрите са 100.

С какво друго да комбинирате разходката до Костенския водопад?

Ако продължите още малко нагоре по шосето след водопада, ще стигнете до хижа Гургулица. Оттам тръгва широка пътека, която ще ви отведе до още един водопад - фееричния Скаловитец. Преходът до него е около 30-40 минути в посока.

В самия Костенец има минерални извори и няколко балнеохотела, в които можете да отседнете, ако решите да останете за повече време в района.

Друга възможна посока е крепостта Траянови врата. Ако идвате от магистрала Тракия, трябва да отбиете в посока Костенец. Малко след това ще видите от лявата страна на пътя и отбивката за Траянови врата.