Пътуването със самолет е като качването в градския транспорт за мнозина. За други първите полети са изпълнени с много въпросителни. Трети знаят какво трябва да носят, но често забравят важни неща от багажа си.

Независимо дали летите само с ръчен багаж или чекирате и голям куфар, има основни неща, които винаги трябва да имате под ръка в чантата, с която ще се качите на борда на самолета.

За да ви е още по-лесно, голяма част от тези предмети можете да съхранявате в несесер някъде в дома си и щом дойде време за полет, просто го грабвате и знаете, че не сте забравили нищо.

Ето ги и петте задължителни предмета, които винаги да носите в ръчния си багаж:

Антибактериални кърпички

Самолетите са едни от най-мръсните места, на които можете да попаднете. През годините в световните медии излизат признания на стюардеси, които споделят и кои са най-мръсните места на борда. Достатъчно е да споменем сгъваемата масичка, която винаги е в топ 5. За да я ползвате свободно, носете си антибактериални кърпички и я почистете веднага след качване.

Слушалки и/или тапи за уши

Дали полетът ви ще е приятен или кошмарен, е общо взето въпрос на късмет. Ако се случи да имате шумно хъркащ господин до себе си или шумна компания младежи на предните седалки, едни слушалки могат да ви спасят. Те са изключително полезни и при дълги полети, когато блокират повечето от външните шумове, за да можете да спите спокойно. Друга опция за сън са тапите за уши, които обаче не са удобни на всеки.

Маска за сън

Маската за сън може да е вашият спасител по време на дълги полети. Повечето авиокомпании ще ви предоставят безплатна маска на борда, но тя често е от изкуствена материя и може да не е от най-удобните.

Шише за вода

С празно шише за вода ще минете без проблем през проверката за сигурност, а веднага щом се озовете от другата страна, напълнете го с вода и си спестете купуването на скъпа вода от магазините на летището, както и ненужното използване на пластмаса за еднократна употреба.

Някои американски авиокомпании дори стимулират пътниците да правят това, като акцентират на ползите за околната среда.

Храна

Ако пътувате с нискобюджетна авиокомпания или полетът е много кратък, не очаквайте храна на борда. От друга страна, закъсненията на полетите и забавянето при преминаването на границата са често срещани, затова винаги е добре да се подсигурите с нещо малко за хапване, което да ви е на една ръка разстояние - банан или ябълка, ядки и сухари са добър избор - леки и трайни са и не заемат много място.