Малта обяви една от най-добрите примамки за връщане на туристите в страната това лято - кешбек до 200 евро за всяка нощувка, която резервирате директно през малтийските хотели.

Какъв по-добър повод да се качите на самолета и да си подарите поне три дни (толкова е минималният престой, за да се възползвате от малтийската оферта) на средиземноморския остров в търсена на слънце, море и странни скали (и от трите в Малта има в изобилие).

Ето седем от най-невероятните чудеса на природата, които да видите в Малта - от плажове и скали до пещери и островчета. Едно е ясно - почти винаги включват скали и (или) море и много от тях имат "Син" в името си.

Малта официално отваря границите си за туристи на 1 юни.

Вижте снимки от природните чудеса на Малта >>>

Вътрешното море и останките от Синия прозорец 

Синият прозорец преди 2017 г. (отляво) и след срутването (отдясно)

Снимки: iStock by Getty Images

Синият прозорец беше символ на Малта и едно от най-посещаваните места в страната (отчасти и заради участието си в "Игра на тронове"), докато не се срути по време на буря през 2017 г. Като истинска световна знаменитост, мястото продължава да бъде посещавано от туристи, които идват тук на поклонение пред неговите останки.

Идването ви дотук няма да е напразно, защото при някогашния Син прозорец се намира и Вътрешното море. Това е лагуна със солена морска вода, която се намира на самия остров Гозо и е свързана с морето през естествен тесен процеп в скалите. 

Скалата Гъба

Скалата Гъба, Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Скалата Гъба (в пътеводителите на английски ще я намерите като Fungus Rock) е 60-метрова скала-остров, която стърчи от морето на входа на абсолютно кръгла лагуна на брега на остров Гозо. Според легендите, по времето на рицарите хоспиталиери се смятало, че така наречената "малтийска гъба", която расте на скалата (и всъщност не е гъба, а цъфтящ паразит), притежава специални лечебни свойства, и затова тук било забранено за всички освен за самите рицари. Слагали я върху рани и я давали при дизентерия.

Синята лагуна

Синята лагуна в Гозо, Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Синята лагуна е всичко, което можете да искате от морска дестинация - прозрачна вода, чиито вълнички хвърлят весели сенки по морското дъно, покрито с бял пясък, а наоколо - нахвърляни в морето малки островчета. Лагуната в Комино е невероятно място, стига да успеете да го хванете без туристи (за което имате шанс в началото на постпандемичните времена).

Басейнът на Свети Петър

Басейнът на Свети Петър, Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Това е може би най-популярният естествен басейн в Малта, където да се топнете в прозрачните малтийски води. Макар в редица пътеводители мястото да фигурира като "извън туристическите маршрути" и "тайно", истината е, че вече е доста популярно и лятно време може да си е оживено. Намира се недалеч от рибарското село Марсашлок. 

В околностите на Басейна на Свети Петър има и други интересни скални образувания. 

Скални образувания край Басейна на Свети Петър

Снимка: iStock by Getty Images

Синята пещера

Синята пещера, Малта

Снимка: iStock by Getty Images

Синята пещера (Blue Grotto) е всъщност поредица от пещери и скални арки, където посетителите идват за приключения според вкуса си - плаване с лодка, гмуркане, скално катерене. Пещерите са така разположение, че слънчевите зайчета от водните отблясъци се проектират по стените и таваните на пещерите и създават невероятна атмосфера.

Скалите Дингли

Скалите Дингли се издигат на 200 метра над водната повърхност и мястото е буквално спиращо дъха, особено ако погледнете рязко надолу. Покрай скалите минава панорамен път. Вземете си бутилка вино и нещо за хапване и останете за един от най-красивите залези в Малта. Слънцето се скрива точно там, където морето и земята се докосват.