Отдалечената и миниатюрна държава Науру се намира в Южния Пасифик, официално е част от Океания и е място, до което малцина достигат.

Науру рядко влиза в новините, като когато това все пак се случва, обикновено е заради любопитни неща, които могат да се случат само на такова усамотено място насред океана. Последният повод за това беше новината, че след като светът вече две години се бори с пандемията от COVID-19, Науру е една от малкото страни в света, в които няма нито един регистриран случай на вируса.

Ако не знаете нищо за Науру, едва ли сте единствените, но сега имате повод да пропътувате мислено десетки хиляди километри към Тихия океан и да се запознаете с тропическия остров.

1. Науру е най-малката островна държава в света. Само две страни са по-малки от нея - Ватикана и Монако. Територията ѝ е едва 21 кв.км, а населението - малко над 10 000 души (приблизително колкото населението на Мадан).

2. На острова няма нито една река, а шосетата са с обща дължина от 30 км. Въпреки това на острова има жп линия - дълга е 4 км и по нея се движи теснолинеен влак, с който се пренасят суровини от мина за фосфати.

3. Фосфатните мини са основен източник на приходи за страната в продължение на дълги години. За кратко през 70-те години на миналия век Науру е най-богатата страна в света (БВП на глава от населението) благодарение именно на тях. Но когато залежите привършват, страната достига до ръба на фалита, а кораловите рифове, които заобикалят острова, са почти изцяло унищожени от тази индустрия. Така в началото на 21-ви век страната приема помощи от Австралия в замяна на съгласието си да построи австралийски бежански лагери на територията си.

4. Науру е единствената държава без официално обявена столица. Главен град е Ярен с население от под 800 души - в него се намират всички главни административни сгради.

5. Науру е нестандартна дестинация, която твърде малко туристи включват в маршрутите си. Преди пандемията средно 200 чуждестранни туристи са посещавали страната годишно.

6. Жителите на Науру са най-затлъстялото население на планетата. 61% от тях са с наднормено тегло. Изследователите имат две теории - едната е, че местните имат генетично предразположение към затлъстяване, а другата отдава това на местната кухня, богата на пържени храни.

7. Според археологическите данни полинезийски и микронезийски племена са заселили Науру поне преди 3000 години. През 1888 г. островът за пръв път е превзет от Германия, а през годините до 1968 г. е управляван от Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Япония.