Пътуването с влак предлага привлекателна алтернатива на неудобствата на дългите полети и изморителното пътуване с автомобил. Преминаването през прекрасни пейзажи - понякога с всички удобства на хотел на колела - прави пътешествието също толкова приятно, колкото и самата дестинация.

Представяме ви девет изключително красиви пътувания с влак, които не бива да пропускате.

Канадският маршрут

Снимка: iStock by Getty Images

Пътниците прекарват четири дни, потопени в едно от най-великите железопътни приключения в Канада. Преходът с дължина над 4465 км заобикаля Канадския щит, като най-хубавите гледки са от изток на запад, от Торонто до Ванкувър.

В оригиналните вагони от неръждаема стомана от 50-те години на миналия век пътниците наблюдават променящия се пейзаж: Езерата на Онтарио се разтварят в прериите на Саскачеван и Алберта, които преминават в издигащите се канадски скали, преди пейзажът да се разгърне на блестящото западно крайбрежие на Ванкувър.

Резервациите за спален вагон включват хранене на място във вагон-ресторанта, а класа Prestige предлага настаняване в хотелски стил със самостоятелни бани.

ТранзАлпин Нова Зеландия

Снимка: iStock by Getty Images

Линията пресича Южния остров на Нова Зеландия, пробягвайки 223 км покрай река Ваймакарири и нагоре през Южните Алпи между Крайстчърч и Греймут.

Деветчасовият маршрут е популярен, откакто влакът тръгва като пътническа линия през 1987 г. Сега има още повече възможности. Класа Scenic отговаря на името си и предлага панорамни и покривни прозорци, както и по-широки разстояния между седалките, които спомагат за по-добра видимост. Рядко срещан за пътническите влакове, откритият вагон позволява на пътниците да вдишат свежия алпийски въздух или да усетят мъглата по стръмните долини. Аудиопътеката добавя история и контекст към ширналите се пейзажи.

Калифорния Зефир

Снимка: iStock by Getty Images

От Ветровития град (Чикаго) до Сан Франциско Калифорния Зефир изкачва Скалистите планини и Сиера Невада, преди да се спусне към тихоокеанското крайбрежие по време на 3938 километровата си обиколка през сърцето на Америка.

Влакът се движи от 1949 до 1970 г. и е възобновен през 1983 г. от Amtrak. Оттогава този живописен маршрут, свързващ популярни курортни градове и историята на американските железници и златната треска, остава популярен.

През лятото на 2021 г. традиционната вечеря в шест вечерта в спалните вагони отново е възстановена. Сега пътниците на Калифорния Зефир, които резервират купета за нощувка, могат да опитат от тристепенно меню на маси, покрити с бяла покривка, докато пътуват през американския Запад. За още по-вълнуващо преживяване пътниците могат да се отправят към вагоните Superliner, от които се разкрива гледка към река Колорадо и извисяващите се скали.

Влак до облаците

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се страхувате от височини, това пътешествие в Северна Аржентина ще бъде истинско изпитание за волята ви. Третата по височина железопътна линия в света се изкачва на 4206 м височина в суровите Анди и разкрива спиращи дъха гледки към долините под нея. Туристическият влак се движи само от селището Сан Антонио де Лос Кобрес до виадукта Polvorilla - около 17 км. Но много пътници превръщат пътуването в еднодневно преживяване, като започват пътуването си в провинция Салта, покрита с лозя, където се качват на автобус до Сан Антонио де Лос Кобрес. Оттам ретролинията се насочва към 13 виадукта, 29 моста и 21 тунела - всички те на фона на акварелния пейзаж на Андите.

Ледниковият експрес

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки името си, швейцарският ледников експрес се движи със спокойна скорост от 38 км в час. Това по-бавно темпо помага да се дестилира алпийското изживяване в осем часа по заснежени върхове, планински ливади и приказни села между луксозните курортни градове Цермат и Сейнт Мориц. По 299-километровото трасе влакът се вие през три планински прохода, преминава през 291 моста и 91 тунела. Сред основните забележителности, на които ще се насладите, са проходът Обералп близо до Андермат, където влакът се издига до най-високата си точка сред планинските върхове; виадуктът Ландвасер, прорязващ драматични варовикови скали; и Рейнското дефиле, често наричано Големия каньон на Швейцария, където можете да зърнете аквамариновата река Рейн. Пътниците не могат да сгрешат с нито едно място, но срещу допълнително заплащане класа Excellence предлага единични места до прозореца с панорамна гледка и обслужване с бели ръкавици по време на цялото пътуване.

Ориент Експрес

Снимка: iStock by Getty Images

Книгите и филмите помогнаха Ориент Експрес да се превърне в един от най-известните луксозни влакове в света. Но след икономически възходи и падения, през 90-те години на миналия век линията е преустановена, а влакът (тогава известен като Nostalgie-Instanbul Orient Express) е изоставен на гара в Полша. Сега, 141 години след дебюта му през 1883 г., емблематичният локомотив се връща към живот навреме за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Възстановеният Ориент Експрес включва 17 вагона, повечето от които са от оригиналния влак. Сега те са реставрирани като от епохата на разцвета им в стил ар деко, с махагонова дървена облицовка с масивна украса, стъклени панели Lalique, хотелски помещения и среднощно син екстериор, облицован със злато, с които влакът е бил известен.

Маршрутите все още не са обявени, но вероятно ще включват части от оригиналния път от Париж до Истанбул. Дотогава пътниците могат да се докоснат до изисканото обзавеждане на La Dolce Vita, 11-вагонния влак, собственост на същата компания, който от 2023 г. ще се движи през Италия в стила на 60-те години на миналия век.

Шонгололо експрес

Съчетавайки сафари и пътуване с влак от най-висок клас, експресът Шонгололо преминава през някои от известните национални паркове, влажни зони и исторически градове в Африка. Три многодневни маршрута започват от частната железопътна гара на Rovos в Претория и продължават със спирки в Намибия, Южна Африка, Мозамбик, Свазиленд и Зимбабве. Пътниците се настаняват в елегантни вагони от тъмно дърво, освежени през 2016 г. с нови завеси, килими и картини, украсяващи купетата. В задната част на влака има наблюдателен вагон с прозорци от пода до тавана и балкон навън.

Дворец на колела

Снимка: iStock by Getty Images

Облечен в коприна и луксозни украшения, Дворецът на колела предлага поглед към начина на живот на древните крале, докато пътува през Раджастан, един от най-емблематичните щати в Индия. Едноседмичното пътуване започва и завършва в Ню Делхи и преминава през девет града, сред които Джодпур, Удайпур и Агра. Спирките по пътя позволяват да бъдат разгледани исторически храмове, крепости, национални паркове и обекти от световното културно наследство, включително Тадж Махал. Пътниците могат да избират между луксозни и суперлуксозни помещения, предлагащи съответно две единични или две двойни легла.

Ган

Снимка: iStock by Getty Images

Вероятно няма по-добър начин за опознаване на австралийската пустош от пътуването с Ган. Наречен на афганистанските водачи на камили, които в края на 19 в. помагат за изследването на обширните пространства на Австралия, този исторически влак преминава през "Червения център" на Австралия от Дарвин в полусухата Северна територия до космополитната Аделаида на юг. Общо влакът изминава 2977 км за около 54 часа, като спира в Катрин, Алис Спрингс и Кубър Педи. Макар че е изкушаващо да останете в луксозните апартаменти на Ган, включените странични екскурзии, като например походи из пустинните паркове в Катрин, е трудно да бъдат пропуснати. Срещу допълнителна такса пътниците могат да се преориентират към лични преживявания. Една изключителна възможност - обиколка с хеликоптер над ръждивия пясъчник Улуру в Алис Спрингс.