Някога пристанището е било дълго чаканата гледка за изморения моряк, днес е поредната спирка от круиза на очакващия турист.

Освен популярните големи пристанища като Неапол, Стокхолм, Истанбул, Ница, има и стотици малки населени места, на които е истинско удоволствие да акостирате.

Красива природа, исторически квартали, калдъръмени улички, фиорди и неземни плажове - вижте пет от най-невероятните малки пристанища във всички краища на Европа.

На едно от тях ще откриете и уникална кръчма!

Остров Прочида, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Прочида се намира в Неаполския залив. Островът е известен с цветните си къщи, разположени сякаш една върху друга по склоновете на крайбрежието.

Островът е едва 4 квадратни километра и е дом на около 10 000 души.

През 2022 г. Прочида е обявена за Европейска столица на културата.

 

Флам, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Флам е вероятно най-прочутото норвежко село. В него живеят едва около 350 души, а природата е само контрасти - фиорди, извисяващи се скали, буйни водопади. След като слезете на пристанището във Флам, можете да се качите на железницата Флам - една от най-популярните в света заради живописния си стръмен маршрут.

През 80% от едночасовото пътуване наклонът на линията е 5,5%, а влакът се движи от морското ниво до 863 м надморска височина покрай планини, водопади и през 20 тунела.

Инвери, Шотландия

Снимка: Wikipedia

По официални данни в Инвери живеят 70 души, като някои от тях са отдалечени на километри от съседите си. В селото има няколко къщи за гости, две кафенета, един магазин и официално най-отдалечената кръчма в Обединеното кралство.

Мястото привлича стотици туристи, въпреки че до него няма шосе, а се стига единствено с ферибот по езерото Лох Невис.

 

Талин, Естония

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Естония е едновременно модерна и очарователно старовремска, просто зависи в коя част се намирате. Старият град е първото място, което да видите, след като стъпите на сушата. С виещите се калдъръмени улички и стърчащи към небето островърхи покриви, тя е неочаквана находка. Талин е спирка по маршрутите на много скандинавски круизи.

Задар, Хърватия

Снимка: iStock by Getty Images

Задар е град, попил от културата на всички нации, които са били по земите му през вековете и е един вид умалена версия на Дубровник. По-спокоен и с по-хубави плажове в околностите, Задар е идеална изходна за откриване както на плажовете, така и на националните плажове на Хърватия и Далматинското крайбрежие.