Ако живеете в канадската Алея на айсбергите, никога няма да ви липсва величествената гледка на айсберги. А през пролетта, когато морският лед около тях се разтопи, те изглеждат още по-впечатляващо.

Айсбергите "пътуват" от Гренландия, където през пролетта и лятото обикновено се откъсват парчета от ледници. След това океанските течения ги отнасят от север на юг, покрай Бафиновия залив към Лабрадорско море, където окончателно се разтопяват.

Снимка: iStock by Getty Images

По-малък процент от тези ледници идват от канадския бряг, като теченията ги пренасят от Бафиновия залив през протока Дейвид в Лабрадорско море, за да стигнат накрая до източния и западния бряг на Нюфаундленд.

Тези гигантски парчета лед са на възраст около 10 000 години и всяка година през Алеята на айсбергите преминават между 400 и 800 от тях. Скоростта им зависи от много фактори, като например формата и размера им, както и от ветровете, теченията и вълните, но средно тя е около 0,64 км/ч., пише Earthly Mission.

Тези айсберги изглеждат огромни, но това, което виждате, е само "върхът на айсберга". Само около 10 процента от айсберга е над водата.

Снимка: iStock by Getty Images

Според Atlas Obscura има шест вида айсберги и в Алеята на айсбергите се срещат всичките шест.

Табличните айсберги са плоски ледени късове, които са много по-широки, отколкото високи. Блокообразните имат стръмни страни и ясно изразени ъгли и приличат на пресечени пирамиди. Назъбените имат една стръмна страна и една наклонена страна. Куполообразните айсберги имат заоблен връх. Айсбергите с остри върхове имат един или повече върха. И накрая, има и такива с U-образна форма.

Когато айсбергите се носят на юг, те попадат във все по-топли води и започват да се топят все повече. На този етап те стават опасно непредсказуеми - спомнете си само за този, който потопи "Титаник" край бреговете на Нюфаундленд през 1912 г. Въпреки че в днешно време сме в състояние да наблюдаваме средни и големи айсберги чрез сателити, малките обикновено остават незабелязани, като представляват най-голяма опасност за по-малките плавателни съдове.

През 2018 г. един особено голям айсберг се носеше необичайно близо до бреговете на село в Нюфаундланд, наречено Фериленд. Снимката на айбсерга между къщите на селото стана хит в интернет. Точно този айсберг заседна във води с дълбочина 100 метра.

И въпреки че този гигант отдавна се е стопил, той продължава да обикаля света - на пощенски картички. Алеята на айсбергите е наистина невероятна.

Снимка: Earthly Mission