На плажа Аркутино се срещат три енергии, които превръщат мястото в магическо - тази на морето, на река Ропотамо и на Странджа.

Това е най-романтичният плаж в България, твърди и концесионерът му. От брега се открива спираща дъха гледка към един от петте острова в Черно море - Свети Тома (Змийски остров).

Змийският остров е едно от малкото места в България, където се срещат диворастящи кактуси опунция. С всяка изминала година кактусите заемат все по-голяма част от острова, заради което той е труднопроходим. Любопитно е, че плодовете им, които зреят в края на август и септември, са ядливи (вкусът им наподобява този на ягодите).

На самия плаж има не само чадъри и шезлонги, но и водни забавления, плажен фитнес, волейболно игрище, детски кът, както и две заведения.

Пясъчна лилия на Аркутино

Снимка: iStock by Getty Images

Отличието "син флаг"

За втора поредна година плаж "Аркутино" е носител на международната награда "Син флаг", казаха за БТА от управлението на плажа.

"Син флаг" е световна екологична награда, която се присъжда на плажове, отговарящи на редица критерии за качество, сред които и чистотата на морската вода.

Според концесионера това е един позитивен сигнал, защото идва от международна фондация. Доверието и интереса на туристите е по-голямо и прави много добро впечатление, когато плажът е чист и добре поддържан. Кандидатите за тази престижна награда трябва да отговарят на строги екологични и образователни изисквания, както и да спазват и поддържат критериите за безопасност на обекта.

Плаж Аркутино

Снимка: iStock by Getty Images

Плажовете в България със "син флаг" през 2021 г.

През 2021 година още 12 плажа по българското Черноморие и едно яхтено пристанище постигнаха световния стандарт Син флаг. Това са: Златни пясъци; Слънчев ден; Свети Влас-Нов плаж; Слънчев бряг-Север; Слънчев бряг-Централен; Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг; Поморие-Изток; Созопол-Централен; Созопол-Харманите; Дюни; Дюни-Юг, както и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България - Марина Диневи.

Аркутино и Змийския остров

Снимка: iStock by Getty Images

Забележителности около Аркутино

Близо до плажа се намира и Мечешкото блато (блато Аркутино), в което се срещат водна лилия, водна леща и жълта водна роза. Блатото е част от резервата Ропотамо, като се намира на 2 км от устието на реката. Има изградени мостчета, по които можете да навлезете частично в блатото и да се доближите до невероятния му свят.

Ако изберете Аркутино за фокусна точка на своята морска почивка, в района има много други забележителности, които можете да посетите - да почувствате мистиката на древните траки на светилището Бегликташ край Приморско, да плавате с лодка в река Ропотамо или река Велека, да наблюдавате птиците в Поморийското езеро или да посетите единственият в Източна Европа Музей на солта в Поморие.