Макар пандемията отдавна вече да не е притеснение номер едно на пътуващите хора, негативните последици от нея ще продължават да създават проблеми в пътуването.

Освен че през последните седмици Европа стана свидетел на безпрецедентен хаос по летищата си, заради който десетки хиляди пътници изпуснаха полетите си, оказва се, че друг съществен проблем е все по-големият процент изгубени куфари на пътниците.

Според проучване на занимаващата се с авиационни технологии компания SITA през 2021 г. броят изгубени, откраднати, повредени и задържани куфари се е увеличил с 24% спрямо предходната година. Една от причините за драстичното увеличение е по-големият брой международни полети, изпълнени през 2021 г. По изчисление на компанията шансът пътниците да не открият куфара си на лентата за багаж след кацане е 4,7 пъти по-голям за международните полети в сравнение с вътрешните.

Друг проблем е и недостигът на персонал на летищата, които освободиха голяма част от служителите си по време на пандемията.

Най-много са случаите на забавен багаж през миналата година - около 71%. Следват повредените куфари - около 23% и откраднатите и изгубени багажни единици - 6% от случаите на проблеми с багажа.

Какво да правите, ако куфарът ви го няма?

В случай на липсващ куфар пътниците обикновено попълват декларация на специално гише за загубен багаж на летището. В нея се описват видът, цветът, моделът и други характеристики на багажа, както и съдържанието му и стойността на вещите в него. Ако няма такова гише, обърнете се към представители на авиокомпанията, с която сте пътували.

В случай че куфарът ви не бъде намерен, вие имате право на обезщетение, а стойността му се определя на база на описаните от вас вещи и стойността им. Обикновено куфарите се намират и пристигат до вас за няколко часа или няколко дни. Ако до 21 дни не получите куфара си, той се смята за изгубен и имате право на обезщетение. Искове за повреден багаж за повечето авиокомпании трябва да подадете в срок от 7 дни след полета си.

Имайте предвид, че повечето авиокомпании не възстановяват стойността на определени ценни вещи като бижута, пари в брой и електроника. Затова винаги дръжте ценностите си в ръчния багаж.

Добре е да ползвате различаващи се от стандартните куфари. Ако все пак вашият е тъмносин или черен, сложете му някакъв отличителен белег.