Авиомузеят в Бургас е мечтата на всяко дете (и на много възрастни).

Той е от онези места, на които е разрешено почти всичко да се пипа, може да се влиза в пилотската кабина и във военните самолети, има мултимедийна експозиция и всеки посетител може сам да управлява самолет в симулатор с виртуална реалност.

Посещението на този музей спокойно може да се превърне в основната атракция на почивката ви на Южното Черноморие.

Всичко започва от билетната каса, която се намира в търбуха на истински Ан-12.

АН-12 и входът на билетната каса на Авиомузей Бургас

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Вътре има интерактивна експозиция, наречена "Летящият човек", която чрез исторически предмети и мултимедия разказва за миналото на авиацията. Нищо скучно, никакви витрини или тонове ситен текст за четене. Преживяването е поглъщащо и магично, почти сюрреалистично заради приглушената светлина и ефектите.

Вътрешнността на Ан-12 с мултимедийна експозиция "Летящият човек"

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Музеят има още осем експоната - самолети и хеликоптер.

Изкачете стълбичките на Ту-154, за да научите за славата на БГА "Балкан" - националния авиопревозвач по време на социализма.

Самолет Ту-154, в който изложба разказва историята на БГА "Балкан"

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Можете да надникнете в пилотската кабина, да влезете в просторния пътнически салон, да чуете история и да видите архивни кадри. В кабината има и игра, в която ще научите къде какво се случва на летището. Историята на БГА "Балкан" е разказана в снимки и текстове на интерактивно табло, вградено в една от пътническите масички. В самолета е изложен и автентичен грамофон, за фон ще чуете стари естрадни песни на тема летене.

Не пропускайте земеделските и военните самолети, където можете да се настаните в пилотската кабина, да видите навигационните уреди и да се снимате колкото искате.

В самолетите може да се влиза, да се пипа и да се играе

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Една от любимите атракции на деца и възрастни е симулаторът. С помощта на VR очила ще можете да запалите двигателя, да рулирате по летище Бургас и да излетите на височина 10 000 метра. Жироскопът пък ще ви развърти така, че да усетите тръпката, която пилотите изпитват по време на тренировъчните си полети. Важно! Тези две атракции в момента не работят заради пандемията!

Какво трябва да знаете

Част от самолетите, в които можете да влезете, са климатизирани и можете да посетите музея дори в горещ ден. Част от експозицията е навън, така че все пак предвидете слънцезащитен крем, шапка и вода. Музеят работи от 9 сутринта до 20 часа лятото (от 1 юни до 30 септември) и до 17 часа през зимните месеци. Билетът е 6 лева. Авиомузей Бургас се намира на Летище Бургас. За да го посетите, трябва да влезете на територията на летището. Паркингът е платен.