Южното и Северното Черноморие са различни почти колкото две държави. Бреговата ивица, температурата на водата и самите хора, които избират едното или другото, нямат много общо помежду си.

Югът е за тези, които обичат да си почиват сред много хора, да чувстват оживлението, да имат избор от плажни барове, където да си пият коктейлите или да работят дистанционно, преди работодателите да върнат екипите в офисите.

Ако сте тръгнали на юг, вижте какво имате за разглеждане извън плажовете - от разходки с лодки до уникални музеи, наблюдение на птици и тракийски светилища.

Старият Несебър

Снимка: iStock by Getty Images

Старите къщи, древните църкви, музеите и вятърната мелница, която ви посреща на входа на малкия полуостров, на който е разположен старият град на Несебър - идването тук е като стъпка в друго време. Това е едно от местата с най-магична атмосфера по цялото Черноморие.

Бегликташ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако си падате по мистиката на тракийските ритуали, по дългите сенчести пътеки, скалните феномени и гледките към морето, тръгнете към Бегликташ на 5 км от Приморско. Мястото е имало многобройни функции - траките са го използвали за светилище, календар и звездна обсерватория. Тук ще видите изсечени скали с интересни функции - Брачното ложе, Трона, вани за принасяне на дарове на боговете и други.

Прочетете повече за тракийското светилище Бегликташ >>>

Река Ропотамо

Снимка: iStock by Getty Images

Последните 9 км на река Ропотамо са плавателни, а разходката с лодка по реката е едно от любимите занимания на туристите по Южното Черноморие. Пристанът се намира до главния път Бургас - Приморско и се вижда от самото шосе. Лодките тръгват на всеки половин - един час лятно време, а самото плаване трае около половин час.

Районът около реката е обявен за резерват, блатото Аркутино също е част от резервата Ропотамо.

Плаж Аркутино

Снимка: iStock by Getty Images

Плаж Аркутино се намира непосредствено до едноименното блато и защитена зона. Наричат го един от най-романтичните плажове в България заради гледката от брега към близкия Змийски остров.

Прочетете повече за плаж Аркутино >>>

Музей на солта в Поморие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Музеят на солта в Поморие е единствен по рода си в България и Източна Европа. Тук, на брега на Поморийското езеро, където от векове се е добивала сол, ще видите старовремски уреди за добив - колички и гребла. Ще видите и типичните купчини със сол, а в малкия музей ще научите повече за историята на този необикновен занаят. Точно до сградата на музея има малка безплатна зона с лечебна кал, където много туристи идват да се намажат, а след това да се изплакнат в морето.

Прочетете повече за Музея на солта в Поморие >>>

Тракийска гробница "Кухата могила" в Поморие

Снимка: iStock by Getty Images

Поморие е един от най-разнообразните откъм забележителности градове по българското крайбрежие - има Музей на солта, езеро с възможност за наблюдение на птици, тракийска гробница, накипрен манастир ("Свети Георги Победоносец"), кални бани (включително и със свободен достъп до Музея на солта).

Тракийската гробница "Кухата могила" се намира в покрайнините на града и е с уникална архитектура и неземно усещане, щом влезете вътре.

Устието на река Велека 

Снимка: iStock by Getty Images

Там, където водите на река Велека се вливат в морето, може да се види ин и ян - два различни цвята вода известно време текат паралелно, преди да се слеят.

Устието е защитена територия и се намира до Синеморец. Зелените гори стигат почти до брега, скалите са стръмни и с причудливи форми. Из устието на Велека също можете да плавате с лодка, има и пясъчен плаж.

Старият Созопол

Снимка: iStock by Getty Images

В старата част на Созопол се пазят близо 200 старинни къщи с каменни основни и дървени обшивки на фасадите, които да ги пазят от соления морски вятър. Могат да се видят също останки от старата крепостна стена, църкви и няколко музея.

Солниците край Бургас 

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Солниците на Бургас са отворени за посетители цяло лято, като всеки може безплатно да се топне в басейна с луга, да се намаже с лечебна кал, а след това да се изкъпе в морето. До Солниците може да се стигне с колело по крайбрежната велоалея от Морската градина или с автомобил до специален паркинг.

Прочетете повече за Солниците и Атанасовското езеро, от което са част >>>

Корабите край Синеморец

Снимка: iStock by Getty Images

Отидете много на юг, за да се потопите във ваканционното спокойствие на Българското Черноморие. Село Синеморец има своите верни почитатели заради лежерната си атмосфера и красивото си крайбрежие. Природата е изваяла една от най-известните забележителности в района - Корабите. Две скали досущ приличащи на вкаменени кораби са едно от най-сниманите места край селото.

Плаж Липите

Снимка: iStock by Getty Images

Плаж Липите си остава един от най-дивите плажове по българското крайбрежие. До него се стига само пеша през плаж Бутамята в Синеморец. Плажът няма заведения, шезлонги и спасители - само почитатели на морето встрани от цивилизацията.

Ако все още не сте резервирали лятната си почивка, вижте стотици хотели в България със специални намаления ТУК >>>