Бургас от години печели приза за най-добър град за живеене. Ако имаше състезание за най-добър град за каране на колело, също щеше да е претендент за първото място.

Широката и добре асфалтирана велоалея от Морската градина до Сарафово е един от най-приятните маршрути, които можете да си позволите на две гуми в околностите на града. Трасето минава през Солниците, където можете да проверите какво е да се носите по повърхността на розовата луга, а след това да се наплескате с лечебна кал. За финал - топване в морето на черния плаж.

Финишът в Сарафово е подобаващ - има чудесни кръчмета за бира и риба. Само прибирането може да ви се види малко по-тежко след доброто похапване.

В зависимост от това колко бързо карате и дали спирате за гледки и снимки, от Бургас до Сарафово можете да стигнете за 20-40 минути. До Солниците сте за под 15 минути от края на Морската градина.

Как да стигнете до велоалеята

Снимка: iStock by Getty Images

Тръгнете през Морската градина в посока мястото, където се провежда Фестивалът на пясъчните фигури, Солниците и Сарафово. Постепенно градината се стеснява, докато накрая алеята по крайбрежието не се влее във велоалеята до Сарафово. Алеята е споделена за пешеходци и колоездачи през цялото време, като е достатъчно широка, за да се движат всички спокойно.

Около средата на пътя има пейки за отдих, инструменти за поправка на велосипеди и въздух за помпане на гуми.

Отбивка към Атанасовското езеро

Снимка: iStock by Getty Images

В началото на велоалеята се движите между две водни пространства - морето от дясната страна и Атанасовското езеро от лявата.

Езерото е красиво и тук, но ако искате да видите по-дивата му част, трябва да се отклоните от велоалеята. Когато стигнете до паркинга за Солниците (има табели и уширено място вдясно от алеята с много коли), отбийте по асфлатовия път наляво (оттам идват тези, които посещават Солниците с кола). Пътят ще ви отведе до детелината на изхода на Бургас в посока Сарафово. Минете под главния път и когато видите табелите за Бургас и спортен аутлет, поемете в точно обратната посока. Ще минете по кратък път, който завършва без изход край бреговете на езерото. Оттам кратка пътечка води до заслон за наблюдение на птици, наречен Точката (The Point, ако гледате Google Maps).

Мястото е много далеч от обичайните туристически атракции. За да видите отблизо птиците, ще ви трябват добри бинокли или фотоапарати с телеобективи. Но ако обичате дивите места, разходката е приятна и е разнообразие от обичайната морска почивка.

С колело разстоянието от отбивката при паркинга на Солниците до Точката се взема за около 10-15 минути. Точно покрай този път ще видите и частта на езерото, която е с розова вода.

Наемането на колело в Бургас е фасулска работа

Снимка: iStock by Getty Images

Освен от частни магазини за велосипеди, можете да си наемете колело и от общинските велостанции. Цената е 1 лев на час, вземането и връщането е описано ясно и ако следвате стъпките, описани на станциите, няма къде да сбъркате. Има варианти за плащане с SMS (цената се начислява към месечната ви сметка за телефон) и с дебитна карта.

Има станции на няколко места в центъра на града. Минус е, че разчитате на късмет дали точно когато искате да потеглите, ще има свободни колела. Пристигането рано при велостанциите увеличава шансовете ви (оборотните колела са над 100).

Полезни съвети за каране на колело в околностите на Бургас

Снимка: iStock by Getty Images

Ако карате по велоалеята до Сарафово, е добре да имате предвид, че ще се движите покрай брега и понякога трасето е много ветровито. По пътя няма вода, носете си. Слънцезащитният крем е задължителен - бризът приятно ви охлажда, докато карате и изгарянето става неусетно.