Бургас има толкова много места, хора и събития, които си струват да бъдат видени лятно време, че спокойно можете да стоите само в града и няма как да ви доскучае.

Ако обаче сте били тук много пъти или просто не ви свърта на едно място, около града има много места, подходящи за хора с всякакви интереси.

От тракийски светилища през солено езеро с птици и музей, в който можете да се качите в самолет - ето няколко идеи за всеки вкус.

 

Атанасовското езеро и Солниците

Снимка: iStock by Getty Images

Разстояние от Бургас: 5 км

До Атанасовското езеро можете да стигнете и с автомобил, и с колело по крайбрежната велоалея, която тръгва от Морската градина и продължава плътно покрай брега.

Най-известната му част са Солниците - лятно време там можете да се намажете с лечебна кал и да се потопите в лугата, при това безплатно.

След Солниците трябва да отбиете вляво от крайбрежния път и по асфалтовото шосе ще стигнете до други части на езерото, включително места за наблюдение на птици.

В Атанасовското езеро се добива сол, но по примитивен начин, който не пречи на стотиците видове птици живеещи тук. Езерото е плитко и зимно време на замръзва, затова си струва да се върнете тук зимата, за да видите зимуващите във водите му птици. Прочетете повече за Атанасовското езеро >>>

Авиомузей

 

Разстояние от Бургас: 10 км

В авиомузея на Бургас не просто са изложени девет исторически самолета и хеликоптера, но и влизането в тях е част от преживяването. Посетителите се превръщат в пилоти, механици и изследователи, научават и любопитни факти за тях. Преживяването е незабравимо за децата, но не по-малко интересно е и за възрастните.

Тракийско светилище Мочукови камъни

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Бургас: 115 км

Тракийското светилище край село Мелница е дестинация за онези, които са запленени от мистиката на траките, които са извършвали тук своите ритуали. В няколко групи скали има поредица от изсечени кръгове. За да стигнете до светилището, подминете селото (ако идвате от Елхово и продължавате в посока Лесово), ще трябва да минете по кратка екопътека, наречена Дрънчи дупка. Тя е добре обозначена и ще ви отведе до скалните кръгове.

Старият Несебър

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg
 

Разстояние от Бургас: 35 км

Стария град на Несебър е магическо място, където всеки се връща по различни причини - едни заради историята, други заради заведенията под дебелите сенки на асмите, трети - заради гледките и ваканционното оживление. Когато преминете през тесния провлак, който отделя стария от новия град и видите силуета на вятърната мелница, усещането за преминаване в друго време може да е съвсем осезаемо.

Бегликташ

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Бургас: 51 км

Функциите на Бегликташ са били многобройни - съвместявал е работа като светилище, календар, часовник и обсерватория. Смята се, че след изграждането на първоначалния кръг от камъни на поляната, около мястото се е оформил свещен комплекс с храм, жертвеници, олтари.

Бегликташ се намира на 3 км от град Приморско, на възвишение над Маслен нос..

Прочетете повече за Бегликташ >>>

Село Бръшлян

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Бургас: 62 км

Влезте навътре в Странджа и почувствайте магията на тази планина. В селата ѝ се пазят традиции на столетия (като например нестинарските танци, които в оригиналния си вид се провеждат само в село Българи). От всички села в Странджа има едно, което е запазило най-много от атмосферата на миналия си живот - Бръшлян. Някои от къщите в селото са на над 300 години, а самият Бръшлян е обявен за архитектурен резерват още в началото на 80-те години на миналия век. Това е и причината толкова много стари къщи да бъдат запазени в автентичния си вид. Прочетете повече за село Бръшлян >>>

Музей на солта в Поморие

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разстояние от Бургас: 20 км

Музеят на солта в Поморие е уникален за България и цяла Източна Европа. В него ще чуете увлекателен разказ за историята на добива на сол, но и ще видите 20 декара солници на открито, както и старинни инструменти, гребла, колички и други. До музея има и посетителски център, в който ще научите повече за птиците, които живеят в района на Поморийското езеро - над 200 вида.