Да ме прощава морето, но само Родопите умеят да бъдат така прекрасни през всички четири сезона. Винаги се чувствам някак малка, гледайки нагоре към внушителните им борове. Все съм се чудела какво е да зърнеш Родопа планина от птичи поглед. Радвам се, че успях. Разказвам го, за да можете и вие.

Мястото, от което се открива вероятно една от най-необятно красивите панорами изобщо в България, се нарича Бекови скали. В последно време локацията е доста популярна, благодарение на впечатляващите кадри в социалните мрежи.

Снимка: личен архив

Как да стигнете до Бекови скали? Изходната точка е село Равногор, което се намира на 55 км от Пловдив и на 150 км от София. Пътят до там минава през планински проход, но е в сравнително добро състояние. Ако сте с автомобил, подходящо е да го оставите край последните къщи на селото, тъй като след тях започва черен каменист път. Ако смятате, че искате да скъсите малко маршрута, можете да паркирате колата си и пред близкия манастир "Св. Пророк Илия", откъдето мнозина потеглят по екопътеката.

Снимка: личен архив

Самият манастир също заслужава да му отделите от своето време. Малък, но изключително поддържан, дворът му е чудесен за пикник и почивка.

Снимка: личен архив

Вие преценете дали ще се възползвате от тази възможност преди или след прехода. Есенно време поляната на черквата е феноменална, защото е обсипана с минзухари. Никъде по пътя няма да срещнете такива, освен на святото място. Ако не сте подготвени с провизии за пикник, в близост има импровизиран павилион със скара и напитки. Вода обаче носете в себе си, защото по пътеката няма чешми.

Снимка: личен архив

Времетраенето на целия маршрут от църквата до Бекови скали е около 50 минути нормален ход в посока. Имайте предвид, че в по-голямата му част се върви по черен път без почти никаква сянка. Ако е слънчево, не си забравяйте шапката. Денивелацията е малка и пътеката е подходяща за хора от всякакви възрасти и без особена планинска подготовка, включително и деца. Завоите му криволичат между тучни поляни и гъсти гори, измежду които се крие разнообразие от гъби и доста туристи се прибират с добър урожай.

Снимка: личен архив

На места по пътя има разклонения, но табелите ще ви насочват в правилната посока. Маркировка също не липсва - отличава се с бяло и синьо. На финалните метри от пътеката към райската гледка също има симпатична зона за отдих с импровизирано сковани дървени масички и столчета, където да отдъхнете точно преди да останете без дъх. За да излезете на панорамната площадка, завийте покрай жълтите кошчета за отпадъци. Съвсем неочаквано пред вас точно в този миг ще се открие Родопа планина в цялата си прелест.

Снимка: личен архив

Панорамната площадка Бекови скали е изградена върху внушителна плоска скала. На нея са построени голяма беседка, както и няколко пейки, където туристите да се любуват на фантастичния изглед. Различното на гледката там е, че освен безкрайните планински бърда, имате поглед и към връх "Голям Персенк" - най-високият в родопския дял "Чернатица", който е с надморска височина 2091 метра, както и към живописния язовир Въча. Небе, гора и вода се сливат в единствен по рода си пейзаж и оставят всекиго без думи. Панорамната площадка е добре обезопасена с метални парапети, но все пак бъдете внимателни. Добре е да се знае, че има поставени и охранителни камери за 24-часово наблюдение, които следят за нередности, тъй като неведнъж съоръженията са били обект на вандализъм.

Снимка: личен архив

В последните години маршрутът до Бекови скали придоби славата на "Българското Камино". За мястото няма изобилие от исторически факти, но пък битуват различни поверия. Едното гласи, че някога турски бей построил там мандра, а останки от зида се виждат и днес. Затова и равногорци често наричат Бековите скали Маргарови. Според другата легенда турски бей скрил в скалите седем товара златно.

Снимка: личен архив

Интересът към панорамната площадка напоследък е съживил туризма в Равногор, който е прочут надлъж и шир с чистия си въздух. Според изследвания, проведени там през 1993-1994 година от НАСА, районът около селото в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Въздухът в Равногор е с под 0,6% замърсяване. Сертификатът от проучването се съхранява в община Брацигово.

Снимка: личен архив

Ако видяното от Бекови скали ви е малко и имате сили за още планински подвизи, от манастира можете да поемете на разходка и към другата известна забележителност в района - Червената скала. От нея също се открива чудесна панорама към планината, а легендата разказва, че по време на османското иго две девойки са се хвърлили от там, за да запазят вярата си. Заради кръвта, която са пролели, местните дали на скалата прозвището "Червената".