Библиотеките се смятат за културни институции и последното място, на което бихте очаквали да видите такава, е мол.

Но южнокорейците имат друго мнение по въпроса и най-впечатляващата библиотека, която можете да посетите в страната изобщо, се намира в най-големия подземен мол в Азия - Starfield Coex Mall в столицата Сеул.

Макар да е разположена под нивото на земята, библиотеката Старфийлд не е мрачна. Многобройните прозорци на второто ѝ ниво я изпълват със светлина. По огрените от слънцето рафтове се пазят над 50 000 книги и списания във всякакви жанрове и на всевъзможни теми.

Вижте снимки от библиотеката Старфийлд в галерия >>>

Най-впечатляващи са трите колони-лавици, всяка висока по 13 м.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

В зависимост от сезона и наближаващите празници, библиотеката се накипря с разнообразни гигантски украшения, които да подхождат на размерите ѝ - коледни елхи, кули от книги или дървета, отрупани с плодове и зеленчуци.

Кратка история на една библиотека забележителност

Има много изумителни библиотеки по света, които са се превърнали не само в магнит за читателите, но и в истинска атракция за туристите. Старфийлд не прави изключение и съвсем скоро след откриването ѝ през 2017 г. снимки от нея стават хит в интернет и водят до рязко увеличаване на посетителите на мола.

Какво можете да правите в библиотеката Старфийлд

Снимка: iStock by Getty Images

На първия етаж на библиотеката посетителите обикновено обикалят в основата на гигантските цилиндрични лавици за книги, снимат се и разглеждат списанията. Книгите не се дават за вкъщи, така че ако искате да четете, ще трябва да идвате отново и отново, за да довършите започнатото четиво.

В библиотеката често се провеждат представяния на книги, лекции и дори концерти.

На второто ниво на Старфийлд можете да пиете кафе, да си поръчате торта или да опитате шоколадовите специалитети.

Макр в същината си това да е библиотека, не очаквайте тихо място, а по-скоро социално пространство, където хората идват да се видят с приятели, да пият кафе и да се снимат.