Япония се смята за спокойна и безопасна страна и една от причините за това са многобройните миниатюрни полицейски управления, разположени в различните краища на градовете.

Наричат ги "полицейски кутии", а на японски се казват "кобан", като много чужденци познават този термин и с удоволствие издирват и се снимат при най-близкия кобан.

Какво представляват полицейските кутии?

Кобан са малки сгради, в които има полицаи на дежурство 24 часа в денонощието. Името "кобан" буквално се превежда като "редувам се да давам дежурства". Такива кутии са разположени на ключови места като жп гари или шопинг зони.

Интересно е, че полицаите от кобан изпълняват много функции и не се занимават само с безопасността на гражданите. Те се грижат за изгубени деца, упътват гражданите, пазят изгубени вещи, докато собствениците им ги потърсят.

Снимка: iStock by Getty Images

Според репортаж на Си Би Ес Нюз само през 2020 г. полицията в Токио е намерила и съхранила над 3 000 000 изгубени вещи, сред които близо четвърт милион чадъра и всевъзможни други предмети от детски колички до изкуствени зъби.

Полицаите от всеки кобан са длъжни два пъти годишно да посещават гражданите и бизнесите в своя район, за да раздават брошури за престъпността, да дават насоки и да изслушват тревогите на хората - дори и когато гражданите просто имат нужда да споделят мъката си.

Идеята е служителите в кобан да бъдат близо до гражданите всеки ден, а не само когато се случи инцидент.

Снимка: iStock by Getty Images

През последните години тези полицейски участъци са надписани и на латиница, като в тях работят полицаи, които говорят чужди езици. Ако турист се загуби или има нужда от помощ, може да последва табелите на английски език до най-близкия кобан и да открие съдействие. Любопитен факт е, че концепцията за кобан е изнесена и в други страни, при това с японската дума. Кобан могат да се видят в много градове в Азия и Южна Америка.

Историята на кобан

Смята се, че полицейските кутии се появяват в съвременния си облик през 1888 г. Първоначално в тях са разполагали само временно полицаи, които да помагат на гражданите или да патрулират. Смята се, че днес в Япония има около 6600 такива съоръжения - за сравнение обикновените полицейски управления са около 1000.

Кобан не са с еднакъв дизайн навсякъде, а почти всеки е с уникална архитектура - обикновено такава, която изпъква от околния пейзаж и може да се забележи отдалеч.

Снимка: iStock by Getty Images

Да живееш в полицейското управление

Освен кобан, където полицаите се редуват да дават дежурства, в Япония има и друг вид малки полицейски управления, наречени "чузайшо". Различното при тях е, че полицаите не само работят, но и живеят в малките помещение. В страната днес има над 8000 такива чузайшо.