Без популярни локации за Instagram постове или изискани ресторанти, но с възможност да се радвате на пространството, спокойствие и дори да откриете малко изненади.

Популярните туристически дестинации в Европа продължават да бъдат изключително пренаселени. Венеция вече има такса за туристи, запазването на почивка в Амстердам идва с въпросник за предпочитани занимания. Канарските острови са малко по-радикални - те директно посрещат туристите с графити, молещи ги да си отидат у дома.

С това особено гостоприемство е очаквано да има туристи, които предпочитат алтернативни дестинации и места без гидове с табели, редене за снимка на атракция и други. Ето някои места, които не са в полезрението на популярната туристическа машина, но се радват на гости от цял свят:

 

Гръцките острови

Вече е ясно, че Санторини и Миконос са перлите на Гърция за около 2 милиона туристи, подготвили себе си за електронна музика и тайните на Дионисий. Легендите разказват, че Миконос никога не спира партито. Гръцките острови имат и по-лежерна страна. Един от предпочитаните острови за тотален релакс е Икария. Той е известен и като пазителят на дълголетието.

Снимка: Вера Александрова

Икария посреща гости още през пролетта, температурите са достатъчно високи, а плажовете остават диви и недокоснати от човешка ръка. Местните жители се радват на особено дълголетие - един от трима успява да празнува своя 90-ти рожден ден. Тайната, поне според дълголетниците, се крие в меню от прясна риба, зеленчуци, зърнени култури и козе мляко. И точно такова може да опитате с пристигането си.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Англия

Лондон със сигурност ще продължи да бъде господар на туризма, както и много други големи градове, радващи се на история, добър футбол и легендарни кръчми. Сериозният поток от хора е и причината за недоволство, тежък трафик, замърсяване и абсолютното доказателство, че инфраструктурата не е подготвена за тежкия туристически авангард. Почитателите на диви пейзажи, спокойствие и дори дивашко къмпингуване, могат спокойно да се насочат към Северен Девън.

Той е много по-изолиран от големите градове, няма много добър транспорт или връзки като останалите локации, но това го прави и още по-приятна и изкушаваща дестинация. Крайбрежните вълни са принудени да отстъпват пред огромните скали, които заемат цялата периферия. Тук се крият девствени плажове, безкрайни гори и долини, както и места, където палатките са добре дошли. Северен Девън може да посрещне гости и в луксозния и вече награждаван хотел Уотърсмийт, позициониран непосредствено до бреговата линия. Северен Девън има и специален плаж за сърфисти - Уолакомбе. Препоръчваме неопреновите костюми за този спорт.

Снимка: iStock by Getty Images

Чехия

Вярвате или не, това е страната, в която минералната вода е по-скъпа от бирата. Прага е особено красив град и крие изненади за абсолютно всеки авантюрист. Почитателите на силна музика ще открият своето с един от най-големите клубове в Европа - Карлови Лазне. Паметникът на Зигмонд Фройд, познат и като "Висящият човек", може да бъде забелязан в стария град, както и редица подземни бункери с история и дори обиколка за по-сериозните търсачи на легенди от Студената война. Единственият недостатък на Прага е, че ще се сблъскате с много други почитатели на история и бира. Същото алтернативно изживяване може да бъде открито и в Бърно. Дестинацията е заредена с бира, редица достъпни кафета и ресторанти, достатъчно история и въздух. Домакините на града дори са доволни, че всички избират Прага, а по-късно поправят грешката си. Няма да бъдете ощетени от дворци, история и изрисувани къщи.

Снимка: iStock by Getty Images

Албания

Добра алтернатива на Хърватска и по-достъпни цени, това е мнението на повечето европейски туристи. Албания съчетава планински масиви и добри плажове, макар и в следващите години да се прогнозира по-сериозен ръст и внимание. Отдалечени села, горски пътеки и красиви скални формации ще отворят въображението на всеки почитател на дивото. Посетителите споделят, че храната е била на високо ниво, домакините са гостоприемни, а спомените остават завинаги. Албания е известна като столицата на Mercedes-Benz - традицията е поставена от Енвер Ходжа до наши дни, следователно можем да говорим и за лукс.