В последните дни световният природен феномен Белоградчишките се превърна в хит в социалните мрежи и една от най-обсъжданите теми. Мрежата "загря" след като Илон Мъск, най-богатият човек в света, сподели в своя профил в социалната мрежа "Туитър" снимка на крепостта "Калето" в Белоградчик, направена от българския фотограф Владислав Терзийски.  Постът на Мъск е придружен с текст "Бях сигурен, че това е в Elden Ring" (фентъзи видео игра). Основателят на "Тесла" (Tesla) и "СпейсЕкс" (SpaceX) с един свой лайк и коментар към него направи реклама на Белоградчик и България.

За по малко от 14 часа след реакцията на милиардера последва покана, отново в мрежата, от министъра на туризма Илин Димитров , който покани Илон Мъск да види България и най-старото злато в света. Тя бе отправена в "Туитър" и "Фейсбук". След този официален пост "заваляха" още покани към милиардера от различни места в Северозапада. Председателят на Общински съвет-Белоградчик Боян Минков, също изпрати своята, в която припомня, че родното място на почетния професор на НАСА, Виден Табаков, работил по програмата "Аполо" и подготвил полета на Нийл Армстронг до Луната, се намира близо до Белоградчик. Има идея къщата му в село Стакевци да се превърне в музей.

В малкото китно село има и друга знаменитост - Филип Захариев, собственикът на ресторанта, в който сътрудник на Илон Мъск е направил резервация за април следващата година. Ресторантът нашумя с необичаен за нашия ареал  стандарт преди около година. Заведението е собственост на видинчанина Филип Захариев, работил като шеф готвач няколко години в Норвегия, в най-северната й точка, остров Свалбард. Заедно със своята съпруга, бившият модел Яна Руйчевска, инвестират и преобразяват три стари къщи в село Стакевци, създавайки свой бутиков гурме ресторант за ценители, в който гостите обуват терлици, наслаждават се на прясна риба, уловена във Видин и Лом, на зеленчуците от дворовете на съседите, трюфелите от Враца, и виното от Боровица.

Снимка: личен профил във Фейсбук на Филип Захариев

Ако Мъск наистина посети района, със сигурност ще хареса и Филип - освен отличен кулинар, той е още пътешественик и авантюрист. Захариев е описал приключенията си в "Да осъзнаеш колко си малък", "Където корабите умират", които са сред 10-те най-четени книги през 2019 и 2020 г. в България. В момента подготвя и третата си книга "Хард ресет".

Филип Захариев се надява, че ресторантът му ще привлича хора от цял свят и така ще помогне за съживяването на района. Само че не всички местни хора вярват, че чудото може да се случи.

Снимка: ONÀ

Много други села в Северозападна България имат същата съдба като Стакевци. Обезлюдяването е огромен проблем за цяла България. За 30 години населението на страната е намаляло с една пета - от 9 милиона през 1989 година до  6 519 789 души до 7 септември 2021 година, по данни на НСИ. Масовата емиграция надхвърля по мащаби дори онази в страни като Сирия и Босна, в които са се водили войни. Но Филип все още не губи надежда и вярва, че дивият Северозапад има бъдеще. 

Белоградчишките скали - чудото, което не трябва да забравяме

Популярността на Белоградчишките скали не е от няколко дни, разбира се. За тяхната уникалност и неповторимост свидетелства още Феликс Каниц, Константин Иречек и Жером Адолф Бланки, които посещават градчето в началото на 19 век. Жером Бланки пише: "Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравнява с това, което видях в България при Белоградчик". "Това с думи не може да се опише, то трябва да се види" възкликва и Константин Иречек.

Снимка: iStock by Getty Images

Белоградчик, крепостта "Калето" и скалите са популяризирани не с една и две кампании - международни и национални. Без съмнение Белоградчишките скали са един от уникалните природни феномени не само в България, но и в света. Те получиха и световно признание, като се наредиха на 77-мо място в конкурса от 2009 г., който трябваше да избере новите 7 природни чудеса на света от общо 260 природни обекта от 222 държави. От началото на тази година обектът е посетен от близо 70 000 български и чуждестранни туристи.

В годините посетителите в Белоградчик непрекъснато се увеличават и превръща градчето, скалите, крепостта и пещерата "Магура" в желана туристическа дестинация. За това помагат и организираните мащабни културни прояви и фестивали. Разнообразни и атрактивни са и предлаганите туристически услуги и атракции - летене с балон, разходка с електрически колелета, джип или АТВ-та, разходка с драконови лодки в единственото в България безотточно езеро - Рабишкото, яздене, дегустация на местни кулинарни специалитети, вина и ракии и др.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Възхитителният природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.

Скалите наподобяват хора, животни, замъци, пирамиди. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. На 4 км от града около пещерата Лепеница има друга голяма скална група, където най-внушителната фигура е на Динозавъра.

Легендата носи, че на мястото имало девически манастир, а една от монахините - Вита, била толкова приказно красива, че мълвата за прелестта й се разнесла навред из Римската империя. Съдбата я срещнала с римлянина Антонио. Като наказание монахините решили да изгонят Вита, но точно в този момент се извила буря, паднал гръм, манастирът се сринал, а всичко останало се вкаменило - Конникът, Монасите и Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце...

Около село Боровица са Боров камък и Пчелен камък. От терасата на прочутия Мислен камък може да се наблюдава безкрайната панорама от зъбери, скали, пропасти, тучни поляни и прохладни долчинки с бистри ручеи, а далеч в синевата са спокойните очертания на Стара планина.. Наименованията на всяка скална фигура са плод на човешкото въображение. Флората около скалите включва много ендемити специфични за Балканите и записани в Червената книга на България. Животинският свят е представен от скален орел, бухал, малък лешояд, черен щъркел, вълк, глиган, благороден елен, сърна, сънливец и други. От Белоградчик тръгват няколко пътеки, виещи се край Белоградчишките скали. 

Ако и сега световната слава на Северозапада не помогне за възраждането на този толкова дивен район, поне да не го забравяме. Чудото не трябва да трае само три дни.