Одрин се превърна в "Другата България" и всеки уикенд улиците му се препълват с български посетители. Основната причина е изгодното пазаруване, а не толкова културния туризъм. Всъщност Одрин е изключително древен град с богата история и определено има какво повече да предложи от пазари и магазини, в случай, че не просто искате да напълните багажника на колата си с евтини перилни препарати.

Джамията "Селимие"

Тя е визитната картичка на Одрин пред света. Намира се на централния площад на града и е дело на известния архитект Мимар Синан, който я проектира през 16 век и до сетния си дъх твърди, че тя е най-грандиозното му произведение. На пръв поглед постройката не изглежда така внушителна, но ако намерите време да я обходите отвътре, ще ви се види необятна. Минаретата на джамията всъщност са вторите по височина в света със своите 70,89 метра след тези на джамията "Кутуб Минар" в индийската столица Делхи. Любопитен факт е, че "Селимие" има 999 прозорци, като им бройката им не е никак случайна и според архитекта символизира съвършенството на Бога. Куполните и вътрешните стени са украсени с калиграфски и геометрични рисунки, повечето от които са боядисани в нюанси на розово и синьо. Смята се, че Синята Джамия в Истанбул е до голяма степен копие на "Селимие", която е включена в списъка на ЮНЕСКО през 2011 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят на здравето

Намира се в близост до джамията "Султан Баязид II" и е вторият по посещаемост обект сред джамията "Селимие" в града. Някога там се е помещавала болница, която е била прочута със своите нетрадиционни методи за лечение с музика, аромати и звуците на водата. Впоследствие става медицинско училище, а от 1197 г. насам е музей. В него са пресъздадени различни восъчни фигури и приспособления, които проследяват дългия път на медицината от древността до днешни дни, особено на територията на Османската империя. В музейната сбирка има всякакви любопитни експонати, като апарати и медицински инструменти от различни исторически епохи.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Македонската кула

Сред малкото обекти, напомнящи, че всъщност градът е бил основан от римския император Адриан на мястото на античното тракийско селище Ускудама и е бил наречен от него Адрианополис. Тя е била част от внушителна отбранителна крепост, просъществувала до 1866 година, когато е била съборена, а камъните са били използвани за построяването на обществени и правителствени сгради. Запазена е само една от ъгловите кули, като е превърната в часовникова. Името й идва от това, че е разположена в посока Македония. През 1926 година кулата е била реновирана, но през 1953-та е почти разрушена от силно земетресение, след което градските власти правят няколко опита да я взривят с динамит. До 90-те години на миналия век тя представлява призрачен пейзаж в сърцето на Одрин, но през 2013 г. започва обновлението й и сега е със статут на музей.

Мостът Меджидие

Одрин е градът, в който трите реки - Марица, Арда и Тунджа, се вливат една в друга. Над тях има изградени красиви мостове в османски стил, а определено най-забележителен сред тях е мостът Меджидие над Марица. Построен е още по време на управлението на султан Абдул Меджид I, а извайването му отнема 5 години. Дълъг е 263 метра и най-впечатляващи са неговите 13 арки. Наоколо има парк, ресторанти и кафетерии, които разкриват чудесна гледка към реката.

Снимка: iStock by Getty Images

Старият град

Кварталът "Калейчи", известен още като Стария град в Одрин, е в пълен контраст с оживения център на града. Намира се югозападно от джамията "Селиме" и представлява лабиринт от пъстроцветни къщи и постройки в бонбонени нюанси, които датират от 18 и 19-ти век. Кварталът е чудесно място за безцелна разходка и потапяне в истинската атмосфера на града. Една от най-приятните улици е Maarif Caddesi, където сградите са запазени и добре поддържани.

Снимка: iStock by Getty Images

Али паша чаршия

Престоят в Одрин все пак не може да се размине без пазар. Ако искате да се потопите в автентичната атмосфера, Али паша чаршия е точното място за вас. Местните жители го наричат "Големия пазар". Всъщност той е най-древния в града. Поръчан е от великия везир на Сюлейман Великолепни на известния строител Мимам Синан, който е архитект и на джамията "Селимие" през 16 век. Покритият пазар се състои от 130 магазина, а дължината на сградата е 300 метра. Външните стени са от рязан камък, а горната част е тухлена. Арките му са иззидани от червен и бял камък. Има цели 6 порти: 2 от тях са в двата му края, 2 са от източната страна, има по една север и от юг. През 90-те години жесток пожар изпепелява пазара и ремонтът трае цели 5 години. От 1997 г. Али паша чаршия работи без прекъсване. Там можете да откриете всичко - от дрехи, обувки, домашни потреби, до всякакви храни, подправки, зарзават и, разбира се, злато на килограм.

Снимка: iStock by Getty Images