Наричат го Каменният град заради множеството средновековни каменни къщи. Съхранени и до днес от времето на Османската империя, когато градът е носел турското име Ергири, те дават облика на Гирокастра. Огромна част от посетилите Албания смятат този град за нейната перла. Някои го наричат и Сребърният град заради старото му гръцко название - Аргирокастро, което означава "сребърна крепост".

Снимка: iStock by Getty Images

Никъде другаде на Балканите такива къщи, построени между XVII и XX век, не са се съхранили толкова добре. И именно за това Гирокастра е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Туристите, които посещават каменния град, винаги са очаровани от пълния туристически пакет, който предлага градът и околностите му. Гирокастра все повече се нарежда сред елитните градове на албанския туризъм, като посреща непрекъснато увеличаващ се брой туристи.

Известен с характерните си къщи, каменни покриви и варосани стени, Гирокастра е една от основните туристически дестинации в страната. Каменната крепост и паркът на Антигона остават предпочитани за посещения от местни и чуждестранни туристически групи наред с обиколките в района.

От януари до края на август повече от 200 хиляди местни и чуждестранни туристи са посетили Гирокастра и околностите - сред най-високите числа от години. През този летен сезон Гирокастра е една от основните дестинации за туризма не само на национално равнище, но и отвъд него, пише БТА, цитирайки агенция АТА.

Крепостта Гирокастра е една от най-големите крепости на Балканите и остава основната туристическа атракция на града. Построена като голям каменен кораб, тя заема пространство от 335 метра. Крепостта се намира на върха на хълм, с гледка към целия град, сякаш за да бъде свидетел на историята на целия регион през вековете.

Археологически открития в района на крепостта показват, че мястото е населено от IV-V век. Според историци, първите стени на крепостта може би са били построени след падането на Адрианополис. Но първите стени на града са изградени през XII- XIII век. Първоначално крепостта е построена като типично за това време феодално имение от заможни семейства, които са искали да бъдат в безопасност и защитени от различни войни. По-късно се превръща в жилищен център за много други семейства.

В коридорите на крепостта са разположени стари оръдия. Но някога на тяхно място е имало килии. В тях режимът на Енвер Ходжа е държал политическите затворници.

В двора на замъка още от времето на комунизма е изложен малък американски самолет "Локхийд Т-33". Според надписа на английски отпред той бил шпионски и бил прехванат и приземен през 1957 г. Режимът на Енвер Ходжа превърнал този самолет в символ на външната заплаха. 

Турист казва пред албанската агенция АТА: "Идвам от Венеция. Това е първото ми пътуване до Албания. Посетихме Вльора, Саранда, Бутринт, но мога да кажа, че Гирокастра е най-красивият град, който съм виждал".