И вие ли сте от онези запалени по пътешествията ентусиасти, чиито рафтове вкъщи са пълни с книги за пътуване, но всъщност вие сте били на повечето места и вече почти нищо не може да ви изненада?

Ако отговорът е "да", единствената книга, от която някога ще имате нужда в библиотеката си, е "203 предизвикателства за пътешественици".

В нея ще откриете (изненада!) предизвикателства, конкретни идеи и съвети, но и тонове вдъхновение, за да измислите свои собствени начини да вдигнете нивото на креативност на пътуването си. 

Какво съдържа книгата?

Макар заглавието да е "203 предизвикателства за пътешественици", книгата съдържа много повече идеи за пътуване. Към всяко предизвикателство има конкретни идеи къде може да се изпълни то, както и варианти за "напреднали" - за тези, които обичат сериозните предизвикателства. Повечето могат спокойно да се изпълняват и въпреки всички ограничения на пандемията.

Снимка: 203 предизвикателства за пътешественици

Къде да я намерите?

Във всички големи книжарници в страната и във всичко онлайн книжарници.

Как да ползвате тази книга?

Книгата е разделена по теми (Предизвикателства на открито, Предизвикателства с приятели, Щури предизвикателства, Предизвикателства веднъж в живота, Предизвикателства в България). Можете да си изберете конкретна тема или просто да отворите на случайна страница и да изпълните намиращото се на нея предизвикателство.

В началото на книгата има и тест "Какъв пътешественик си?", разработен от психолог. След като видите резултата си, ще откриете и конкретни съвети как да ползвате книгата според личния си пътешественически профил.

Можете ли да я подарите на чужденци?

Да, книгата е издадена и на английски език под заглавие "203 Travel Challenges", като също е налична в големите книжарници и онлайн. 

ОТКЪС ОТ "203 ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

Прочетете няколко от предизвикателствата, които ви очакват в книгата

Предизвикателство 60: Спусни се с борд по активен вулкан или пясъчна дюна

Снимка: iStock by Getty Images

Бордът отдавна не е предназначен само за сняг. С дъска можеш да се спуснеш и на доста по-интересни места.

Вулканбордингът е сред сравнително новите екстремни спортове. Родината му е Никарагуа. Там се намира и най-популярната дестинация за практикуването му - вулканът Серо Негро, който е най-младият активен вулкан в Южна Америка - висок само 728 м. До кратера на вулкана се стига пеша, а после следва интересната част - спускането със специална дъска по вулканични камъни и пепел със скорост, достигаща до 75 км/ч. Не забравяй да носиш нужната екипировка - каска, очила и специален комбинезон.

Сандбордингът те праща на друго, не по-малко топло място - пустинята. Сандбордингът е спорт, който включва спускането по пясъчна дюня с крака, закопчани за дъска.

Няколко идеи: Сандбординг се практикува в Перу - Арекипа и Наска, както и по Дуна Гранде (с два маршрута - единия от 700 м, другия - от 1 км). В Австралия отидете на дюните Лъки бей, където има и подготвени инструктори за начинаещите. В Чили отидете до Вале де ла Муерте, в Дубайската пустиня също се организират спускания, както и в пустинята Намиб в Намибия. В Европа за момента има едно място за сандбординг - изкуствените дюни в Хиршау, Германия.

Предизвикателство 75: Открий пустиня, където най-малко очакваш

Снимка: iStock by Getty Images

Понякога пустините ни правят номера и се появяват тъкмо там, където най-малко ги очакваме. Объркай сетивата си с някой от следващите пустинни пейзажи на неочаквани места или просто пустини-не-на-мястото-си.

Няколко идеи:

Голямата дюна на Пилат във Франция е най-висока пясъчна дюна в Европа. Широка е около 500 метра, дълга е 3 километра, има средна височина от 107 метра и постоянно е в движение. Дюната навлиза навътре в сушата и поглъща гората зад себе си, околните къщи и близкото шосе. Понякога се мести с 10 метра на година, а понякога и само с 1 метър. Ако имаш късмет, може да я видиш и покрита със сняг. Намира се на 60 км от град Бордо, Франция.

Лоонсе ен Дрюненсе Дуинен е национален парк в Холандия, само на няколко километра от Тилбург, който силно напомня на пустиня със своите пясъци и дюни. Интересно е, че пътят към дюните преминава през малка иглолистна горичка.

Салар де Уюни, Боливия е едно от най-емблематичните места, заради което хората пътуват хиляди километри за снимка. Това е най-голямата солна равнина в света, която при падането на дъжд се превръща в огромно огледало отразяващо небето.

Пустинята Симпсън, Австралия е уникална с ръждиво-оранжевите си пясъци, невероятно красиви по залез.

Предизвикателство 85: Прекарай Коледа на 30 градуса (или нетрадиционно празнуване на традиционен празник)

Снимка: iStock by Getty Images

Традициите са традиции, за да бъдат променяни от време на време. Внеси разнообразие в живота си (и този на близките си), като обърнеш някой от класическите празници с краката нагоре. Това със сигурност ще е празник, за който ще се говори години наред.

Няколко идеи:

Великден на ски - Април и май са месеци, през които все още могат да се намерят писти за каране на ски из по-високите планини в Европа. Боядисай яйцата и организирай бой с яйца и снежни топки в преспите.

Коледа на 30 градуса - Избери екзотична дестинация с топло време, като не забравиш коледните шапки, за да си направиш фотосесия на плажа.

Коледа в дивото - Събери семейството в караваната и идете в някоя иглолистна гора, украсете с коледни лампички, облечете се топло, запалете си огън и се радвайте на различното преживяване.

Нова година на палатков лагер в пустинята - Постави началото на новата година с бедуинска кухня, музика и танци край лагерния огън насред пустинята. Пренощувай в палатков лагер сред пясъчните дюни и стани в зори, за да посрещнеш първия изгрев за новата велика година в живота ти. Подобни турове се организират в Йордания, Дубай, Мароко, Индия, като цените, продължителността и включените екстри варират.

Предизвикателство 88: Предизвикателство с железни левчета

Снимка: iStock by Getty Images

В продължение на една година отвори голяма касичка или буркан, в който да слагаш всяко монета от 1 или 2 лева, които ти попаднат. Нямаш право да харчиш монетите (дори и в магазина да нямат да ти върнат и да те питат: "А имате ли случайно левче да ви върна 2?"). След като измине годината, преброй събраните монети и ще се удивиш колко много си спестил и то съвсем неусетно. Използвай парите за пътуване.

Предизвикателство 90: Предизвикателство за бавно завръщане

Избери дестинация и отиди там по възможно най-бързия начин. Но за обратното пътуване до вкъщи избери възможно най-бавния транспорт и начин за прибиране. Замени няколкочасовия полет с няколкодневно вълнуващо пътуване. Спирай, сменяй транспорта, заобикаляй, отлагай пристигането си дори и с пет минути. Наслади се на всички места, хора и случки по пътя.

Предизвикателство 145: Подари пътешествие

Снимка: iStock by Getty Images

Най-добрият подарък за близък човек е пътуване.

Защо да го направиш: Доказано е, че купуването на преживявания носи много повече удовлетворение, отколкото купуването на вещи. Резултатите от едно изследване (Гилович и Килингсуърт) разкриват, че харченето на пари за преживявания носи по-продължително щастие. Ако девизът "да живееш за мига" е разпространен в наши дни, то да живееш в очакване на този миг се оказва още по-добро. Именно очакването преди и спомените след самото изживяване са причината за по-продължителния позитивен ефект. Затова пътуванията, концертите, филмите, театралните постановки са по-добри подаръци от вещите.

На пръв поглед звучи логично нещата да стоят така: ако подариш ваканция, тя ще дойде и приключи, а ако подариш нещо материално, то ще остане. В действителност обаче хората са склонни много бързо да свикват с новите предмети и да спират да ги оценяват, ако ги виждат и ползват постоянно. С преживяванията не е така - те или са достатъчно кратки, за да нямаме време да свикнем с тях, или пък с времето спомените ни ги "изчистват" от негативните детайли и те стават все по-прекрасни в съзнанието ни.

Предизвикателство 161. Закуси вкъщи. Обядвай на 300 км. Вечеряй в чужбина.

Снимка: iStock by Getty Images

А след това сподели преживяването в три снимки.

Защо да споделиш: Защото е доказано, че позитивните постове във фейсбук са "заразни" - всяко едно споделяне на положителна новина/факт/снимка води до още два позитивни поста сред приятелите ти.

"203 предизвикателства за пътешественици" е във всички големи книжарници в страната и във всички онлайн книжарници.