Единственият магазин за алкохол в страната се намира в прашен квартал в покрайнините на столицата Доха. Затвореният комплекс, обграден с бодлива тел, е строго охраняван, денонощно. Охраната внимателно проверява паспортите и разрешителните, преди да допуснат някого вътре, пише Асошиейтед прес.

Строгите ограничения върху алкохола са факт в тази консервативна мюсюлманска страна, която следва същото уахабитско тълкуване на исляма като съседната ѝ Саудитска Арабия.

Футболните фенове в Катар се убедиха в това непосредствено преди турнира, когато властите отмениха продажбата на бира на стадионите.

Алкохолът се предлага само в зоната за фенове, където се продава бира за 13 евро, в лицензирани хотели, ресторанти и барове. Феновете казват, че футболът и алкохолът вървят "ръка за ръка".

Снимка: Getty Images

"Не заявявам, че е нужен, за да се насладиш на шоуто на терена, но това е добро време", казва Ед Бол, американец, който е създал онлайн карта на баровете в Доха, посетена вече над 875 000 пъти. "Идеята, че в Катар не може да се пие, е погрешна. Има такива места", продължава той. "Знам, че пиенето не е част от културата на Катар ... но то е част от Световното първенство по футбол", добавя той пред Асошиейтед прес, цитирана от Euronews.

Тези, които употребяват алкохол, трябва да са наясно със строгите правила за употреба в страната. Пиенето на обществени места е престъпление, както и предлагането на алкохол на мюсюлмани. След като бъде закупен, алкохолът трябва да се скрие от погледа. На привържениците не е разрешено да внасят алкохол в страната или извън определените зони.

 За влизане в контролирания от държавата магазин на Катар се изисква разрешение

В магазина, в който немюсюлманите могат да пазаруват, това е позволено след като подадат специално заявление. Разположен до индийско училище в квартал Абу Хамур в Доха, той се управлява от Qatar Distribution Company - държавно предприятие под шапката на Qatar Airways, което притежава изключителните права да управлява разрешителните за алкохол и да разпространява алкохол и свинско месо в страната. Единственият магазин, в който се продава алкохол в Катар, работи по системата за записване.

Снимка: Getty Images

Освен алкохол, в него се предлагат замразени пици, бекон и консерви със свинско месо и боб.

Бутилка вино струва от 12 до 43 евро. Литър водка е 40 евро, а литър уиски 66 евро. 24 стандартни кена бира струват почти 50 евро.

Баровете в Катар обикновено сканират документите за самоличност на влизащите в тях, а по време на турнира много от тях работят с ваучерна система, за да се уверят, че феновете харчат точно определена сума.

В целия Персийски залив алкохолът остава забранен в Иран, Кувейт, Саудитска Арабия и ,  в Обединените арабски емирства. Пиенето на алкохол се счита за харам или забранено в исляма. Имамите посочват стих от Корана, в който виното се нарича "дело на Сатаната".

Но регионът като цяло има дълга история с алкохола - всъщност думата е арабска. Поетът от 8 в. Абу Навас дори е известен със своите "стихотворения за вино".

Както алкохолът, така и свинското месо се облагат със 100-процентно мито за внос в Катар. Страната твърди, че използва данъчните приходи за подобряване на здравеопазването, инфраструктурата, образованието и други обществени услуги.

На посетителите не е разрешено да внасят алкохол в страната. Много хотели са "сухи" и забраняват на гостите да внасят алкохол в стаите си.  Дори при тези ограничения през 2021 г. Катар е продал 23,2 млн. литра алкохолни напитки, според данни на Euromonitor International. Макар и да са задминали 115-те милиона литра, продадени от Обединените арабски емирства за същия период, цифрите на Катар показват ръст от 14,6%.

Снимка: Getty Images