Пътуването обещава да се превърне в мечта за всеки пътешественик, като счупи сегашния рекорд за най-дълъг автобусен маршрут в света от 6 200 км, който се държи от перуанската компания Ormeño. Adventures Overland е индийска туристическа компания, базирана в Гургаон, град югозападно от Ню Делхи.

Вдъхновявайки се от Hippie Trail от 50-те до 70-те години на миналия век - популярно пътуване по суша от Европа през Истанбул - двамата собственици Санджай Мадан и Тушар Агарвал организират приключения по суша от 2012 г. насам, пише Euronews.

Ежегодното им пътуване "Пътят към Лондон" представлява обиколка на страната с различна начална точка всяка година - концепция, която сега се прилага за нов грандиозен автобусен маршрут. Първоначално замислен през 2020 г., но нереализиран заради пандемията, "Автобус до Лондон" ще стартира през август 2023 г.

През 2019 г. участниците в "Пътят към Лондон" започват пътуването си в Индия, преминават през Югоизточна Азия, Китай, Близкия изток и Европа. Пътуването с автомобил с дължина 16 000 км отнема 50 дни и преминава през осем часови зони. За това приключение компанията получава възторжени отзиви то туристите.

Сега автобусът стартира приключението си от Истанбул и ще преведе пътниците през Балканите, Източна Европа, Прибалтика, Скандинавия и Западна Европа. Автобусът ще премине през столици в Източна и Централна Европа, включително София, Белград, Загреб, Любляна, Будапеща, Братислава, Прага и Варшава.

Снимка: iStock by Getty Images

След това пътуването ще се насочи на север към Литва, Латвия и Естония, преди да прекоси Финския залив и да се отправи към селцето на Дядо Коледа и най-северната точка на Европа, достъпна по шосе, Нордкап.

В южна посока през Норвегия пътниците ще преминат по зашеметяващия Атлантически океански път, като ще спрат в Тромсьо , Берген и Осло - с възможност да видят северното сияние по пътя.

Допълнителни спирки ще има в Швеция, Копенхаген, Дания. През последната седмица от пътуването автобуса ще премине през Германия, Нидерландия, Белгия и Франция, като накрая достигне последната си спирка в Лондон.

За някои 56-дневно пътуване с автобус звучи като епично приключение. За други то може да се превърне в истински ад. За да облекчи пътниците, Adventures Overland обещава регулируеми седалки с накланящи се облегалки и достатъчно място за краката, както и индивидуални системи за забавление

Седалките ще бъдат снабдени със сгъваеми подноси и USB зарядни устройства за телефони. В автобуса ще има и тоалетна. На пътниците ще бъде разрешено да вземат със себе си по два пълноразмерни куфара. Повечето етапи от пътуването са с един почивен ден между тях. Всеки втори ден се изминават разстояния от 95 до 675 км, средно около 440 км за всеки ден на пътуване.

Автобусът за Лондон ще тръгне от Истанбул на 7 август и ще приключи пътуването си в Лондон на 1 октомври. Цената на целия пакет е 22 420 евро на човек, плюс данъците. Това включва всички транспортни разходи, визи и престой в хотел, на база двама души в двойна стая. В цената са включени и закуската, 30 обяда и 30 вечери.

Във всяка дестинация ще има екскурзоводи, както и осигурена възможност за разглеждане на забележителности и пешеходни турове.

В цената не са включени полетите до и от началната и крайната точка, както и пътническа застраховка. Към пътуването могат да се присъединят максимум 30 души.