Ако някъде по света има лозе в голям град, това обикновено е туристическа атракция - демонстрационен парцел, който не е от особена важност за производството на съответната винарна.

Във Виена обаче случаят изобщо не е такъв. Столицата на Австрия може да се похвали със сериозен брой лозя в рамките на самия град, а не в околностите му. Над 700 хектара от територията ѝ са засадени с лозя, като не само са важен икономически фактор, но и спомагат за запазването на зеления пояс, който обхваща града.

Повечето лозя се отглеждат в крайните квартали в северната част на града - населени места, които до началото на миналия век са били села, а след това са били погълнати от столицата. Всеки, който иска да ги посети, може да го направи - обикновено пеша или с трамвая.

Броят на отделните лозя е над 400. По официални данни годишно в тях се произвеждат 20 000 хектолитра вино, повечето от което се продава директно в специални винени заведения, наречени heuriger.

Вътрешният двор на heuriger във Виена

Снимка: iStock by Getty Images

Дума, която трябва да знаете: heuriger

Освен в лозята и винарните, винената култура на Виена има още една събирателна точка - винените заведения, които тук се наричат heuriger (произнася се "хойриге"). Хойриге не е просто винен бар обаче, а цяла институция със собствени правила. В него се сервира само младо вино от последната реколта на лозя в рамките на Виена. Всъщност думата heuriger е съкратено от heuriger Wein - "тазгодишно вино". Забранено в в продаваните вина в хойриге да има добавено грозде, което е отгледано другаде.

Компания на виното правят меню с няколко прости ястия и евентуално виенска фолклорна музика за фон. Задължително е всеки хойригер да има бюфет с храна на самообслужване.

Любопитен факт: Правилата за хойригер са обявени през 1748 г. от император Йозеф II и оттогава не са променяни.

Днес има много заведения, които наподобяват атмосферата на традиционен хойригер. Обикновено се наричат винени ресторанти, но нямат лиценза на хойригер, нито емблемата с борови клонки, която обозначава само истинските винени заведения във Виена. Броят на автентичните винени ресторанти е около 180, така че изборът е наистина огромен. В много от тях през топлите сезони посетителите сядат на дълги пейки на открито, сред лозята, както е било преди векове. 

Виена, Дунав и лозя край австрийската столица

Снимка: iStock by Getty Images

Кое е типичното виенско вино, което трябва да опитате?

Близо 80% от лозята във Виена са засадени с бело сортове грозде - ризлинг, шардоне, совиньон блан и прочутия австрийски сорт грюнер велтлинер.

Седнете ли в хойригер, обикновено ще видите, че виното е Gemischter Satz (гемищер зац) - смес от няколко сорта (между 3 и 20), които са отгледани на едно място, обрани заедно и сложени в общи съдове при производството на виното. От уменията на технолозите на всяка винарна зависи какъв ще е крайният резултат на тези купажи. На все повече места вече се продава и бутилирано вино, за да могат клиентите да отнесат у дома си това, което им е харесало.

Закон, който пази виенските лозя

За да се запази уникалната лозарска култура във Виена, в града има закон, според който всички лозя на територията на града трябва задължително да се обработват.