Група индонезийски острови, известна като резервата Widi, ще бъде предложена на търг, който може да се окаже една от най-впечатляващите продажби на недвижими имоти в Азия, съобщава CNN.

Над 100-те острова в "Кораловия триъгълник" в източна Индонезия са разположени на площ от 10 000 декара, приблизително колкото Бора Бора.

Индонезийският закон гласи, че хора без индонезийско гражданство не могат официално да купуват острови в страната. Резерватът Widi обаче пренебрегва това правило, като евентуалният собственик придобива дял в холдинговата компания PT. Leadership Islands Indonesia (LII). Оттам нататък собственикът ще може да развива острова по свое желание.

Ако евентуалните собственици се почувстват фрустрирани от перспективата на новата си придобивка, няколко експерти - избрани от LII - вече ги чакат, за да ги подкрепят в изграждането на курорт в резервата Widi. Сред тях е Бил Бенсли, дизайнер на ексклузивни хотели и курорти в Азия.

Чарли Смит, вицепрезидент за EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) в Sotheby's Concierge Auctions, очаква добри оферти за архипелага.

"Всеки милиардер може да притежава частен остров, но само един може да притежава тази изключителна възможност, разположена на над 100 острова", казва той.

Въпреки че евентуалният купувач на резервата Widi не е задължен да ангажира Бенсли, дизайнерът вече е работил по някои концепции за дизайн на хипотетичен островен курорт, а представител на Sotheby's казва пред CNN, че архитектът е "защитник на отговорното развитие на резервата".

Независимо от това какво ще се случи с резервата Widi , в него се намират някои от най-красивите пейзажи на Индонезия, включително коралови рифове, мангрови гори и около 150 км плажна ивица.

До него може да се стигне само с частен самолет. Международното летище Gusti Ngurah Rai в Бали е на 2,5 часа полет. Търгът започва на 8 декември и ще продължи до 14 декември. От участниците в търга се изисква да внесат депозит от 100 000 долара, за да докажат сериозните си намерения.

През последните няколко години продажбите на частни острови отбелязват истински бум. Вече популярна опция за свръхбогати хора (съобщава се, че Шакира и Леонардо ди Каприо притежават по един), желанието за уединение и безопасност ги направи още по-желана придобивка по време на пандемията.

Снимка: iStock by Getty Images

Някои острови обаче са измамно евтини. Стейси Фишер Розентал, президент на туристическата компанията Fischer Travel Enterprises, обяснява пред CNN, че разходите за поддръжка и инфраструктура са тези, които наистина правят притежаването на остров изключително скъпо.

На много острови няма съществуващи постройки и собствениците трябва не само да построят къщи, но и да инвестират в изграждането на водопровод, електричество и друга инфраструктура, ако искат да живеят там.

А като добавите към всичко това транспортните разходи, логистиката, персонал, притежаването на остров се оказва твърде скъпо удоволствие. За някои...