Втората по дължина река в Южна Америка, Парана, с дължина 4 880 км, тече през три държави - Бразилия, Парагвай и Аржентина. 4 880 километра не е малко разстояние - то дава много възможности за откриване на невероятни неща. В случая с река Парана едно от най-вълнуващите открития е направено в делтата ѝ - остров с диаметър 120 метра, с почти напълно кръгла форма и свободно плаващ около оста си.

Така наречените плаващи острови се срещат на много места по света, включително във Финландия, Турция, Италия, Сърбия, делтата на Дунав в Румъния и Украйна, езерото Титикака на границата между Боливия и Перу, езерото Локтак в Индия, и на много други места. Този аржентински остров обаче се отличава от останалите заради формата си и непрекъснатото си въртене, пише Beauty of planet.

Плаващите острови обикновено се носят върху огромна коренова система. Растенията, които се срещат по бреговата линия на влажните зони, често се разпространяват навътре от брега до мястото, където корените им вече не достигат до по-дълбоките части на езерото или реката. Когато това се случи, те използват кислорода в кореновата си маса като плавателна сила, а околната растителност - като опора.

Силни бури могат да откъснат тези плаващи острови от растителност. Обикновено те отново намират спокойствие някъде по бреговата линия или се разпадат напълно поради по-силните ветрове.

В някои случаи обаче плаващите острови могат да се запазят за по-дълъг период от време и дори да бъдат обитавани. В Титикака например група от 120 острова е дом на местното племе Уру.

Необичайното парче земя, известно като El Ojo (Окото), е образувано от някои много специални течения, които поддържат кръглия остров в постоянно движение.

Снимка: beautyofplanet

Самият остров е открит неотдавна от аржентинския режисьор Серхио Неуспилер, който търси място за един от филмите си за паранормални явления, когато попада на острова в делтата. По това време той не знаел, че парчето земя се върти бавно - разбрал го едва когато се върнал на мястото скоро след това и с изненада видял, че междувременно островът се е преместил. Движението може да се види и на сателитните снимки на Google, направени по различно време.

Записите също така доказват, че островът се намира в делтата на Парана от почти 20 години, от 2003 г. насам. Неуспилер се заема с въпроса за въртящия се остров по-късно, около 2016 г., когато заедно с инженер от Ню Йорк започва да събира средства, за да разбере какво стои зад явлението. Искали да съберат 50 000 долара, за да разгадаят загадката, но тъй като не се събрала дори една пета от сумата, разследването им, което щяло да обхване и свръхестественото, не било завършено.

"Островът е напълно реален и дава съмнения за свърхестесвена намеса, носеща връзки с паранормални явления", коментират откривателите му. Екип от НЛО ентусиасти стига по-далеч в предположенията си за мистериозния остров- някои смятат, че той представлява извънземна база.

Съвсем скоро предстои изследванията на острова да бъдат подновени. Учените са категорични, че обяснението не феномена съвсем не е свързано с НЛО.