Смятате, че имате впечатляваща коледна елха? Помислете отново. Разгледайте тази огромна коледна елха в Губио, която заема над 1000 кв. м площ, има хиляди лампички и лесно се превръща в една от най-емблематичните коледни елхи в света. Тя е достатъчна, за да накара всяко нормално коледно дърво да изглежда крехко и незначително... и има защо. Елхата на градчето в италианската провинция Умбрия държи рекорда за най-голяма коледна елха в света от 1991 г.

Всъщност елхата в Губио не е точно коледно дърво, а зашеметяващо светлинно шоу.

Снимка: iStock by Getty Images

Всяка година на 7 декември градът осветява планината Инджино с хиляди разноцветни светлини и няколко километра електрически кабели. Това е толкова известно събитие, че през годините папа Франциск, както и Бенедикт XVI, са били специални гости на включването на светлините.

От 1981 г. насам Губио стриктно спазва традицията. Дървото може да се види на разстояние до 50 км, а от 1991 г. е вписано като "Най-голямото коледно дърво в света" в Книгата на рекордите на Гинес.

Губио е древен средновековен град. Известен с римските си руини и историческия си акведукт, той се намира на около два часа и половина път с кола от Рим и Флоренция. Заради прекрасната си атмосфера и възможността да избягате от тълпите, като изключим 7 декември, когато хора от цял свят идват да наблюдават феерията от светлини, Губио е известен като Градът на тишината. Струва си да го посетите. Сградите, невероятната храна в уютните заведения, както и гостоприемните жители на градчето, са пленителни.

В зависимост от вкусовете ви коледното шоу изглежда или впечатляващо, или просто кич. И в двата случая със сигурност си заслужава да го видите с очите си. Ако имате желание да го посетите, светлините на елхата ще бъдат запалени до 12 януари 2023 г.