Когато чужденците стъпят за пръв път в Англия, много от тях нямат търпение да се потопят в прочутата култура на пиене на чай, описана в книги, песни и филми. Някои изоставят за известно време любимото си сутрешно еспресо в полза на чая, а други опитват прочутия следобеден британски чай.

Но се появяват и много въпросителни - какво да отговорите, когато ви питат какъв чай искате? Как да пиете чай, който не е в пакетче, а листенцата плуват в чашата ви? Да сложите ли мляко или не?

Ето няколко полезни съвета, малко етикет и отговорите на най-често задаваните въпроси по темата.

1. Искате да пиете най-"британския" чай? Ако влезете в заведение и поръчате просто "чай", ще получите English Breakfast. Двата най-разпространени вида черен чай, които се пият в Англия, са English Breakfast и Afternoon Tea. Много британци също пият Earl Grey или билков чай, но те не са така емблематични и не всички чайни сервират билков чай. Ако искате да се потопите в дълбокото, седнете в чайна (tea room). Там спокойно можете да зададете всичките си въпроси за английския чай и да получите подробни и професионални отговори.

Снимка: iStock by Getty Images

2. Много британци пият чая си с мляко. Ако искате да опитате и вие, започнете с много малко мляко - колкото чаят леко да се подслади и да не е толкова силен. В страната съществува вековен спор дали млякото се слага преди или след чая, като и двата подхода имат своите привърженици - така че не се тревожете толкова много за последователността. Повечето британци никога не добавят мляко в чая Earl Grey (някои слагат лимон), тъй като има по-цветен аромат и се смята, че двата вкуса не си отиват. Друг е въпросът, че спорът дали в чая изобщо да се слага мляко също няма еднозначен отговор сред местните. 

3. Британците пият чай по всяко време на деня. Може да свързвате чая със закуската или да сте чували за следобедното пиене на чай, но истината е, че хората в Англия не гледат часовника, когато има се допие чай.

4. Следобедният чай (afternoon tea) си има свой етикет. Предлага се в чайните и в много ресторанти и хотели, като е добре да имате резервация. Запазете си маса между 15 и 16 часа, за да можете да се насладите на вкусната лека закуска, която върви с него, без да си развалите вечерята.

Към следобедния чай върви поднос (обикновено на три етажа) със сандвичи, бисквити, леки сладкиши и прочутите английски кифлички scones. Кифличките се ядат намазани с гъста сметана и сладко. Всяка кифличка се разчупва на две, като се мажат и двете половини. Британците никога не си правят сандвич от кифличката.

Снимка: iStock by Getty Images

5. Смята се за изключително грубо, ако налеете от чайника първо в своята чаша, преди да сте попитали всички други на масата дали не искат чай.

6. В повечето чайни ще сложат насипен чай в каничката ви. За да си сипете в чашата чай без листенца, използвайте малката цедка, която ще ви дадат. Цедката си има специална поставка, където да я върнете, за да не капе останалият по листенцата чай върху покривката.

7. Освен следобеден чай, има и "high tea". Името му идва от използването столове с високи облегалки (а според друга теория - от високите маси, на които сервирали вечерята и чая на слугите в миналото) и обикновено се случва след 17 часа. Този чай е придружен с по-засищаща храна и с по-голям избор от солени ястия и на практика може да мине и за вечеря.